早前参加咗香港大学搞嘅「手冲咖啡工作坊」,由Kind of Brew老板Ricky讲解手冲咖啡嘅冲煮方法认识咗水温、水量、磨豆度同埋冲泡时间点样可以影响一杯手冲咖啡最后仲有实战体验😆亲手冲煮咗自己嘅一杯咖啡,真系获益良多Ricky本身从事银行十几年,但系唔想生活咁乏味,于是创立咗呢间以爵士为主题嘅咖啡店🎷一入咖啡店会见到好多电子结他装饰、饼带、snare drum、喇叭客人一路听住爵士音乐,一路品尝手冲咖啡,相当放松☕️连咖啡豆嘅名都系用爵士音乐家名明Ricky钟意用1:15 咖啡比水比例,又好特别咁用酒杯承载咖啡🍷因为可以更好地将味道集中起杯顶,好让客人容易闻到咖啡香气今次俾我哋试嘅系Hambela咖啡豆系单品咖啡,用日晒法、极浅焙烘焙Tasting note包括百香果、菠萝、柚、玫瑰真正饮落比较难品尝到呢啲味道,始终我唔系专业,亦冇特别研究🙈反而饮到少少类似黑朱古力嘅味道😂整体偏酸 (acidic)大家如果黎开HKU附近想揾间chill啲嘅cafe,绝对可以考虑呢间除咗星期一唔开之外,其他日子都开~
最后仲有实战体验😆亲手冲煮咗自己嘅一杯咖啡,真系获益良多

客人一路听住爵士音乐,一路品尝手冲咖啡,相当放松☕️
连咖啡豆嘅名都系用爵士音乐家名明

今次俾我哋试嘅系Hambela咖啡豆
系单品咖啡,用日晒法、极浅焙烘焙
Tasting note包括百香果、菠萝、柚、玫瑰
反而饮到少少类似黑朱古力嘅味道😂
整体偏酸 (acidic)
 Hamela 咖啡豆

除咗星期一唔开之外,其他日子都开~