2020-06-20
夏雪,大大话话由坚尼地城开始,已经食左四五年。想当年坚尼地城仲未有咁多甜品糖水舖,揾下揾下见到有间夏雪几特别,出名在呢甜品大大份,窝夫又够脆。的确,谂返起坚城果度都系一种回忆,无论系味道定环境。佢后期系大围开左一间分店,其实当我嚟讲仲方便左,而且地方又大左,等位时间又少左,照道理应该好正先系,但系,唔知点解始终欠缺啲嘢,欠缺嘅可能系一种感觉!环境:老老豆豆,环境真系好一般,讲衰啲直头冇乜心机装修咁,唔系话坚尼地城装得好靓,但系点睇都多啲心思!食物选择:由一开始坚城店,佢其实都叫多食物选择,当然有招牌窝夫,但仲有好多正野例如心太软,特色饮品,咖啡等等,不过食下食下,发觉食物选择愈来愈少,以前每种食物都有几种味,仲有啲配埋新鲜生果,而家以心太软为例,大围店只剩下紫薯一种口味。食物:紫薯心太软:份量都大,原来仲配埋窝夫,难怪价钱去到差唔多成旧水。窝夫唔洗多讲,好脆好正,外脆内软;蜜瓜香甜多汁;不过可惜主角心太软较腻,紫薯过浓,食到最后比较顶胃!香蕉朱古力麻薯窝夫:呢个甜品都几有惊喜,窝夫入面有麻薯,食落外脆内烟韧,感觉几特别,口感好有层次,未试过嘅朋友可以试下!不过讲真,呢度冇乜嘢可以选择,
环境:
食物选择:
食物:
紫薯心太软:
紫薯心太软
香蕉朱古力麻薯窝夫:
呢个甜品都几有惊喜,窝夫入面有麻薯,食落外脆内烟韧,感觉几特别,口感好有层次,未试过嘅朋友可以试下!不过讲真,呢度冇乜嘢可以选择,入得去唔叫呢个都冇乜嘢可以再叫,哈哈!
香蕉朱古力麻薯窝夫
结论:
讲身,由一名学生开始睇住夏雪愈来愈出名,开分店,到而家毕埋业做嘢,夏雪愈做愈 hea ,就仿佛见证住身边嘢朋友同学由一开始好有冲劲,渐渐变到愈来愈颓废,愈来愈冇目标。其实一间本身有前途有光明嘅舖头,而家变到咁,真系两个字,可惜!