2018-08-17 978 浏览
由西营盘港铁站B2出口,转左行到正街沿斜路上几步,望右边就会见到爹核里公厕,喺公厕右边跟住脚板灯牌嘅指示行入小巷尾⬅👣,就会见到位置十分隐世嘅茶咖里。(From Google Map)餐厅喺公厕后巷听起上嚟令人有啲不安,不过其实条后巷几干净,入到餐厅配上佢嘅装修,好快令人忘记门外嘅情况。餐厅唔算太大,好在早前已订咗枱,我地可以舒舒服服咁坐喺卡位。就咁睇场上只有一个侍应妹妹👧🏻,遇著有人入嚟,又要落单上菜,以为佢会有少少手忙脚乱,但佢反应够快,绝无待慢。 我地三个女仔晚饭时间嗌咁两个set dinner加一个小食。包括:🍤鲜虾仁炒滑蛋饭$68滑蛋饭嘅蛋几够滑,虾都够爽口不过冇咩虾味。🥑芝士牛油果鱼柳菠萝包配黑松露酱薯角$88先讲个包,菠萝包够软够甜所以好好食,件鱼柳size适中,入口几滑。惊喜嘅系牛油果同块鱼柳比想像中夹。到个薯角,薯角味道ok,上枱时都够脆,可惜黑松露酱偏酸,黑松露味亦唔算好出。🍯炸厚切午餐肉粒配蜜糖芥末酱$32上枱时似乎炸起冇耐,午餐肉粒仲好热。幸好哩个邪恶嘅午餐肉粒外脆内软得嚟唔会太油,令我地食起上嚟唔会有太大罪恶感。配上蜜糖芥末酱(仲有黑松露酱、特浓芝士酱同麻辣酱

(From Google Map)

🍤鲜虾仁炒滑蛋饭$68
鲜虾仁炒滑蛋饭

滑蛋饭嘅蛋几够滑,虾都够爽口不过冇咩虾味。

🥑芝士牛油果鱼柳菠萝包配黑松露酱薯角$88

🍯炸厚切午餐肉粒配蜜糖芥末酱$32
炸厚切午餐肉粒配蜜糖芥末酱
上枱时似乎炸起冇耐,午餐肉粒仲好热。幸好哩个邪恶嘅午餐肉粒外脆内软得嚟唔会太油,令我地食起上嚟唔会有太大罪恶感。配上蜜糖芥末酱(仲有黑松露酱、特浓芝士酱同麻辣酱可以选择)出奇地几夹 !(我地偷点咗薯角嘅黑松露酱,个人嚟讲唔太钟意因为唔算夹同埋黑松露味真系唔够香)。不过午餐肉粒食多几粒就会觉得有啲咸,人多啲share食会好啲。

Set dinner会送一杯原价$20(原价都set得几高🙈)嘅饮品,我地拣咗市面上未见过嘅鲜橙红茶同埋港式奶茶。
两杯饮品都试得出佢嘅茶底好滑,亦唔会涩。

🍊鲜橙红茶
香橙红茶

一上枱先发现原来鲜橙红茶只系将柠茶嘅柠换咗做橙😂。饮落都有淡淡嘅橙香,不过唔好ff太多。

☕港式奶茶
港式奶茶
港式奶茶茶滑但唔太香。

整体来说,我地觉得茶咖里嘅食物都唔错,环境亦好靓,去开西环不妨去试吓
题外话/补充资料: 环保Bonus - 餐厅嘅热饮上枱系比铁匙羹而唔系即弃胶搞棍/木棍👍
2018-08-10
  • 芝士牛油果鱼柳菠萝包