餐厅: 周記點心
资讯:

2023-01-22 900 浏览
港大附近有好多出名嘅餐厅 mark低左几间今日就去左呢间周记点心 听讲佢有全港独家嘅爆浆流沙西多 同普通西多士有D分别!仲有得饮茶 有我好钟意嘅包点!🥞奶黄流沙西多士💰38爆浆西多士其实有好多种口味 例如系芝麻 紫薯 朱古力 不过钟意食流沙包嘅我梗系拣左奶皇流沙 系邪恶之中更加邪恶😛 上来个阵其实扎眼望同普通西多士冇咩唔同 除左上面冇朱古力酱(都少左D罪恶感🤭)外表炸到金黄色咁 系中间切开就有奶黄流沙流出来 系流沙包嘅馅 不过系第二种甜品度出来都好正🍰怀旧千层糕💰36千层糕上面有小小咸蛋黄嘅点缀 白黄相间咁真系千层 黄色系咸蛋黄嘅夹层 白色就系甜滋滋嘅发糕口感 咸甜交替唔会腻 切开都好大旧 性价比高!🫔春风得意肠💰43呢个肠粉入面料都真系几丰富 一开始以为系单纯嘅炸两 但系脆皮入面仲有腌过嘅虾肉 真系虾仁咁大粒但系又咸咸地 肠粉皮嘅存在感反而唔系太高 整体比较酥脆 点完豉油可能会有小小咸~🍝XO酱炒银针粉💰45银针粉同XO酱嘅搭配我真系未见过 但系炒得好惹味 类似避风塘嘅风味 虽然有芹菜同芽菜嘅点缀 但系主角每条银针粉都沾上XO酱嘅味道 加埋椒盐脆粒 唔会有一条「漏网之粉」系无味嘅 仲

🥞奶黄流沙西多士
💰38

🍰怀旧千层糕
💰36

🫔春风得意肠
💰43

🍝XO酱炒银针粉
💰45
银针粉同XO酱嘅搭配我真系未见过 但系炒得好惹味 类似避风塘嘅风味 虽然有芹菜同芽菜嘅点缀 但系主角每条银针粉都沾上XO酱嘅味道 加埋椒盐脆粒 唔会有一条「漏网之粉」系无味嘅 仲有XO酱炒肠粉可以试下!!

🥠奶黄流沙包
💰32
流沙包应该点都唔会难食 虽然嗌左奶皇西多士 但系包都系必食🤣热腾腾嘅奶皇包流开就流晒奶皇出来!

我地差唔多一点去到都要等位 不过好彩唔系等左特别耐 而且野食嘅回报唔会浪费左排队时间 建议经过hku都要试下~

📌 周记点心 (西环)
西环西营盘水街东利大厦地下H1号舖
2022-11-20