2016-10-07
讲起「Saigon」,大家一定会谂起香港既西贡,但其实「Saigon 」系源自越南胡志明市前身名字,西贡曾为越南首都,就算而家改左名叫胡志明市唔系作为越南首都,但呢位前「Saigon」至今仍然系越南最大城市。叫得Miss Saigon,当然餐厅所主打既系越南菜啦~ 餐牌选择多元化,有粉面,主菜,小食,饮品,甜品等等,可以随心选择。香茅牛肉春卷捞檬粉居然春卷出色过牛肉,牛肉份量颇多,不过颜色较㶶,虽然食落牛肉唔干,肉仲有啲嫩,但味道敌唔过旁边既春卷~ 春卷外层既米纸卷香脆,内里猪肉碎酥香,捞埋鱼露醋食仲好味。纸米卷乃系越南特式小食之一,无理由唔叫黎试下架嘛~ 芝士牛油果酥炸珍宝软壳蟹米纸卷 配搭唔错,虽然有软壳蟹,芝士相对较腻味感重既配料,但牛油果,萝卜丝,生菜既新鲜感去除其油腻,芝士令软壳多一重奶香,唔需要落调味料已有味道。比我点纸米卷既酱汁如果系浓檬既鱼露醋就好啦~ 始终我觉得有干檬粉既野食应该咁食先最岩味,哈哈。安南吊烧鸡成为全晚焦点😍鸡皮烧得金黄薄脆,腌制入味,但完全冇肥腻感,鸡肉亦保持内里嫩滑多汁,食完都意犹未尽。如果想清新啲可以薄饼,青瓜丝,菜连酱料一齐食,又有另一种风味,有
叫得Miss Saigon,当然餐厅所主打既系越南菜啦~ 餐牌选择多元化,有粉面,主菜,小食,饮品,甜品等等,可以随心选择。 香茅牛肉春卷捞檬粉居然春卷出色过牛肉,牛肉份量颇多,不过颜色较㶶,虽然食落牛肉唔干,肉仲有啲嫩,但味道敌唔过旁边既春卷~ 春卷外层既米纸卷香脆,内里猪肉碎酥香,捞埋鱼露醋食仲好味。 纸米卷乃系越南特式小食之一,无理由唔叫黎试下架嘛~ 芝士牛油果酥炸珍宝软壳蟹米纸卷 配搭唔错,虽然有软壳蟹,芝士相对较腻味感重既配料,但牛油果,萝卜丝,生菜既新鲜感去除其油腻,芝士令软壳多一重奶香,唔需要落调味料已有味道。比我点纸米卷既酱汁如果系浓檬既鱼露醋就好啦~ 始终我觉得有干檬粉既野食应该咁食先最岩味,哈哈。 安南吊烧鸡成为全晚焦点😍鸡皮烧得金黄薄脆,腌制入味,但完全冇肥腻感,鸡肉亦保持内里嫩滑多汁,食完都意犹未尽。如果想清新啲可以薄饼,青瓜丝,菜连酱料一齐食,又有另一种风味,有啲似食北京填鸭。 每次去食越南菜我总会钟意叫玫瑰特饮,可能系我对玫瑰有情意结关系~
数片艳红色玫瑰花瓣漂浮于橙红色特饮中,散发一阵香气。甜丝丝玫瑰蜜混合荔枝特饮,配上数粒荔枝肉,味道更丰富起黎,我一阵间已经饮左唔少。 朋友系清新派,所以佢选择既野饮都比较fresh,香茅薄荷茶弥漫柠檬薄荷舒爽味,饮完后朋友话非常清爽舒喉,成个人都朝气蓬勃。 朋友未黎之前已经话想试斑兰椰子炖蛋白,觉得味道应该好地道,不过我觉得蛋白分布唔算平均,所以食落唔算顺滑,斑兰味唔太突出,椰子味较重。士多啤梨同香桃酸酸甜甜,一解饭后饱满感,一开头望啲香桃好似蛋黄。 法式苹果金宝配雪糕深得我心,一望雪糕我就知应该味道唔错,唔少云呢拿籽系雪糕表面,当然食落正如我估计好浓厚云呢拿味,而且都几滑。
主角苹果金宝粒粒苹果香甜软腍,表层松化,牛油同玉桂香气口中回荡著,食完完全冇干枯感。