2022-09-24
📌Little Cove Espresso~西环终于唔使去西贡就食到Little cove👏🏻新开嘅西环分店都系以白色为主调,装修简约,座位都比起西贡分店多~平日下昼去到完全都唔使排队,留意食物餐牌物牌有点不同,冇咗我最钟意嘅french toast同acai bowl🥺不过都有唔少新嘢可以试吓😝而且唔系pet-friendly呀👈🏻𖧷 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 𝗼𝗻 𝗪𝗵𝗼𝗹𝗲𝘄𝗵𝗲𝗮𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $𝟭𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)呢个系手撕牛肉benedict,上面有两只水波蛋同Apple cider荷兰酱, 🍳再加埋红洋葱、牛油果同沙律菜,都几丰富!不过牛肉略嫌有啲干,味道有少少中东香料味,不太是我喜欢的味道🫣面包偏向软熟不是有韧度的🍞上次西贡食嘅烟三文鱼sourdough更得我心😂𖧷 𝗥𝗶𝗰𝗼𝘁𝘁𝗮 𝗛𝗼𝘁𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 $𝟭𝟮𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)呢个卖相一百分,色彩缤纷🌈Pancake湿润松软🥞配搭热情果同其他新鲜生果味道清新,旁边仲有榛子脆脆增加口感🤩淋上咗海盐焦糖酱,味道不错𖧷 𝗠𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗼𝗳 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻𝘀 $𝟱𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)非常鲜艳嘅红色奶昔,系混入左火龙果、士多啤
非常鲜艳嘅红色奶昔,系混入左火龙果、士多啤梨同香蕉,甜度系偏低㗎~
𖧷 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗲 $𝟱𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
呢杯个人觉得相对上好饮啲,系加入咗奇异果、芒果同菠菜,味道健康清新👍🏻
💡整体嚟讲,食物摆盘依旧非常之靓,而且地点近咗好多,唔使专登入西贡😂不过今次食嘅味道都比较普通,都系比较钟意西贡店的食物选择和味道🤓
整体味道😋: 7/10
性价比💵: 7/10
打卡指数😍: 7/10
环境服务🥂: 7/10
推荐指数👍🏻: 7/10
🍴: Little Cove Espresso
📍: 西环坚尼地城新海旁3-5号五福大厦地下3号舖
🔍: 07:30-18:00 (Mon-Sun)
☟︎ 同地区餐厅
#hkhungryfoodie西环