2019-09-29 636 浏览
通常入黎西贡都会谂起食海鲜,由于近海,西贡海鲜好似特别新鲜。今日约埋一班同事入黎食海鲜!由于有相熟既街市海鲜档,所以我地就自来海鲜俾全记整。豉椒炒蛏子豉椒炒得好惹味,蛏子大条,而且新鲜无沙,炒既时间刚刚好,爽口但又唔会煮到好韧。椒盐鲍鱼平时通常都系果皮蒸鲍鱼,今次用椒盐比较特别,鲍鱼炸得香脆可口,鲍鱼软淋,不过椒盐比较浓味,有啲盖过左原本既鲜味。海胆蒸蛋外表虽然平平无奇,但内里满满都系海胆,增加口感,蛋蒸得嫰滑,海胆鲜甜,估唔到依个配搭会咁夹,而且送饭一流!油盐焗奄仔蟹奄仔蟹非常大只,每只都多膏厚肉,鲜甜美味!酥炸生蚝皮脆,炸粉一啲都唔厚,生蚝鲜甜肥美,外皮锁住生蚝既肉汁,一啲都唔干,好juicy!椒盐濑尿虾每人一只濑尿虾,椒盐满布成只濑尿虾,好惹味,肉质弹牙爽口。其实仲有泥鯭粥无影到相,粥底绵,有好鲜甜既鱼味,好好味!最后每人都系323蚊就食到咁丰富既海鲜餐,好抵食!
豉椒炒蛏子

豉椒炒蛏子
椒盐鲍鱼

椒盐鲍鱼
海胆蒸蛋

海胆蒸蛋
油盐焗奄仔蟹

油盐焗奄仔蟹
奄仔蟹非常大只,每只都多膏厚肉,鲜甜美味!
酥炸生蚝

酥炸生蚝
椒盐濑尿虾

椒盐濑尿虾
每人一只濑尿虾,椒盐满布成只濑尿虾,好惹味,肉质弹牙爽口。
其实仲有泥鯭粥无影到相,粥底绵,有好鲜甜既鱼味,好好味!
最后每人都系323蚊就食到咁丰富既海鲜餐,好抵食!