2023-06-07
西贡嘅日式餐厅🍴唔多,我谂嚟谂去只有2间,仲要系同一间餐厅,唔同名嚟。之前食过,价钱贵,食物质素亦不成正比🥲好彩宜家西贡终于有多一间日式🗾餐厅可以选择啦❗️环境餐厅嘅楼底超高,而且气氛好chill,好有日式居酒屋🏮嘅味道。喺出面睇,完全唔会知道佢系日本餐厅嚟🤣食物《久留居》提供拉面🍜为主,另外仲有定食、小食等等。我同朋友就拣咗午市定食(主食+小食+饮品)试吓辛辣豚骨拉面 $88我觉得佢拉面嘅味道偏向中式,如果你想食正宗日本嘅拉面,呢度就可能就未必啱你。不过呢个辛辣味道,整得都好出色,麻麻辣辣🌶️咁,相当惹味,值得一试。蒲烧鳗鱼丼 $99如果拉面唔系你杯茶,不妨可以试吓佢嘅丼饭。呢个鳗鱼丼都相当有惊喜⭐️因为$99就有两大条烧鳗鱼,下面嘅蛋🥚仲非常之滑,性价比高。章鱼小丸子 + 鸡软骨串呢两款小食都整得好唔错,啲酱汁好够多,正!木村富士山柚子梳打 +$18我哋仲加咗$18叫个柚子梳打,个梳打好正,我哋从来都未饮过🤭佢嘅柚子味超浓,但又唔会过甜,仲有少少柚子嘅苦涩味!假期入嚟西贡嘅朋友,如果唔想食海鲜🦞、西餐,不妨可以嚟《久留居》试吓。
食物
《久留居》提供拉面🍜为主,另外仲有定食、小食等等。
我同朋友就拣咗午市定食(主食+小食+饮品)试吓
辛辣豚骨拉面 $88
蒲烧鳗鱼丼 $99
章鱼小丸子 + 鸡软骨串
呢两款小食都整得好唔错,啲酱汁好够多,正!
木村富士山柚子梳打 +$18