今次去到西贡,行过黎卡路旁边,就试咗间我听朋友推介嘅海鲜旧字号。第一碟就系香口豉油王海中虾,啖啖肉嘅虾仁超弹牙💥,咸香够晒劲!紧接佢嘅系炒鹅肠配味菜,味道走中庸,但系炒得啱啱好,唔油腻。咁嘅天气,少唔免要啲热辣辣嘅出品,豉椒炒大螺就啱晒!大螺肉厚身嘅感觉,同埋𠮶阵黑椒香,正!话说返𠮶碟黑椒焗猪手仔,忍唔住食咗三大块;入口即溶,软绵绵劲好滋味😋。通菜就简简单单,清新解腻。最后,𠮶碟炸汤圆🌀,完美紧扣埋晚餐。外面炸到金黄酥脆,咬落去里面啲流心芝麻馅涌出嚟,我话你知,真系幸福感满分!口味相扑,食材劲正,唔讲得太多专业术语都知道,呢度啲海鲜做到心水准哒。食完啲味道喺咀里面围绕,𠮶种fresh到不得了嘅感觉,真系食货嘅小确幸。下次再黎西贡,呢度系我嘅must-go list,整体黎讲,食咗咁多回,味道同质素都跌唔落,坚强推荐喇!👍🏻