2023-05-11
闲日见唔系好多人就入西贡行吓👀一直都知西贡有好多出名嘅Cafe,但见假日比较多人就趁今日试吓👍🏻✨松露蟹肉沾酱配吐司 $108吐司热辣辣🔥外脆内软,配上由蟹肉、手工芝士同黑松露整嘅酱❄️一冷一热有少少冰火交融嘅感觉,个酱口感好creamy,啖啖蟹肉好足料💯👍🏻✨是日餐汤配面包 $78今日有南瓜浓汤同Clam chowder,拣咗clam chowder😋好足料,有烟肉碎、西芹、红萝卜粒同埋薯仔粒✨最重要嘅就系clams🍽烟肉碎增加咗口感,另外薯仔粒令个汤更加’融’🤤但佢同美式clam chowder有啲唔一样,相对之下冇咁厚身💦✨和牛open toast $124表面有淋上黑醋汁嘅火箭菜,配上和牛、用酱汁炒香咗嘅洋葱丝、拉丝芝士同埋好松软嘅toast🥹👍🏻和牛肉味好香浓,火箭菜同洋葱🧅中和到肉味嘅腻,配搭得而,惊喜嘅系热辣辣即食一咬落去会有芝士拉丝嘅效果✨👀推荐大家试下💯✨抹茶红豆dutch baby pancake $68试过各式各样厚身薄身嘅pancake,dutch真系第一次试🤪厚度上比较薄身,新鲜整起外边有少少脆,干身嘅抹茶粉好香同微苦,加上较甜嘅红豆蓉,呢个配搭湿度同味道都啱啱
松露蟹肉沾酱配吐司 $108
是日餐汤配面包 $78
和牛open toast $124
抹茶红豆dutch baby pancake $68
试过各式各样厚身薄身嘅pancake,dutch真系第一次试🤪厚度上比较薄身,新鲜整起外边有少少脆,干身嘅抹茶粉好香同微苦,加上较甜嘅红豆蓉,呢个配搭湿度同味道都啱啱好👀而且唔会油同埋冇面粉味😋呢个份量两个人share啱啱好👍🏻
Dirty $48
Genmaicha Latte $38
出边好少Cafe有玄米茶鲜奶🥹帆船拉花好靓🤣味道方面茶味好香浓,同奶味融为一体👍🏻真心性价比好高
#西贡特色pancake #西贡舒适cafe