2022-10-14
周末入西贡玩左成日,傍晚经过码头边见到有好几间中菜馆,都系用优惠海鲜套餐做卖点,就被佢地吸引住🤭🤭比较过价钱后发觉有上落,二人套餐为例可相差$100-$200🤔🤔原本因为无做功课,打算试最平个间算,但友人话闻到全记海鲜菜馆嘅𩠌菜,系最香最吸引😤😤加上佢大大个招牌写住连续13年获得米芝莲推荐,而我地都著重食物质素多过价钱,所以就决定试最贵嘅全记😆😆今次点了个二人套餐,包有四款海鲜菜式+油菜+果盆/糖水,每位$278免收加一,但另收茶芥每位$20。🔸 特浓芝士焗龙虾配伊面底🧀🦞|原只龙虾开边+$40/位必食之选😋😋课金原只龙虾🦞开边上,咁一人就有半只,而一只龙虾应该约一斤重(两边加埋)。澳洲龙虾好多肉,肉质爽弹有鲜味,唔会因为芝士味浓而食唔到龙虾味,而芝士汁🧀系浓到挂系面上,好食!系本人今餐最喜欢的菜式😍😍🔸 蒜茸粉丝蒸元贝元贝好新鲜好大只,蒜蓉粉丝亦够味而无过咸,系友人今餐最喜欢的菜式🤣🤣🔸 清蒸海上鲜🐟|+$98转沙巴龙趸蒸的时间掌握唔错,沙巴龙趸肉离骨而嫩滑。课金都无投诉😌😌🔸 豉椒炒蚬好大碟,份量唔少,豉椒汁够惹味🙂🙂套餐重有郊外油菜🥬及果盘/糖水。最后两个人埋单$774,整体菜式
🔸 特浓芝士焗龙虾配伊面底🧀🦞|原只龙虾开边+$40/位
🔸 蒜茸粉丝蒸元贝
🔸 清蒸海上鲜🐟|+$98转沙巴龙趸
蒸的时间掌握唔错,沙巴龙趸肉离骨而嫩滑。课金都无投诉😌😌
🔸 豉椒炒蚬
好大碟,份量唔少,豉椒汁够惹味🙂🙂
套餐重有郊外油菜🥬及果盘/糖水。最后两个人埋单$774,整体菜式不差,海鲜材料虽谈不上系上乘,但绝对是合格有余😄😄不过如果系对"米芝莲推荐"有期望的话,可能会同想像中有落差🙈🙈
#全记海鲜菜馆
📍西贡万年街87-89号地下