📍 好景海鲜饭店 🧭 西贡万年街120号地下💰人均消费: HKD320西贡游完船河当然食海鲜先走!🤟🏻 上次食过 #好景海鲜饭店 又平又靓,今次一于唔谂,坐底就入街市买海鲜,再系餐厅加工同叫啲小菜!🆗椒盐豆腐一共24件成个金字塔啲!皮脆豆腐都滑,但味道啲够⭐️沙姜鸡脚鸡肾鸡脚好爽口「索索声」,鸡肾都可以⭐️大墨鱼刺身买左条手脾咁长嘅大大墨鱼食刺身,好大片好厚,够晒13个人食! 墨鱼好鲜黏黏咁,正!⭐️椒盐墨鱼头估唔到个墨鱼头同身有咁多! 椒盐食一流,又惹味又送酒💯花竹虾刺身休鱼期一过就咩都平,见到啲一大只花竹虾,蒜蓉蒸同生食最终都都敌不过生食嘅诱惑😂 冰镇等佢离壳,好鲜甜好爽口! 个个都赞好!⭐️豉椒蛏子煎米粉底 都系街市买,突登唔买太大只怕太腻,大细刚刚好! 拣咗豉椒炒加米炒底,先讲蛏子肉真心爽口同甜,个想汁收得好好,食落唔会水汪汪/唔够汁!个煎米炒真系绝配!⭐️姜葱炒石蟹蟹就拣咗石蟹,其实石蟹虽然冇肉蟹膏蟹咁肥,但胜在够肥够甜! 个味好唔错,略嫌唔够多汁同葱🫢💯白灼跳螺系街市见到有螺后之称嘅跳螺,冇理由唔买!就咁香灼真系鲜甜都飞起!全枱有10个人未食过个个都话好好食!⭐️椒盐泥鯭之前食过觉得好

📍 好景海鲜饭店
🧭 西贡万年街120号地下

💰人均消费: HKD320

🆗椒盐豆腐
一共24件成个金字塔啲!皮脆豆腐都滑,但味道啲够
椒盐豆腐

⭐️沙姜鸡脚鸡肾
鸡脚好爽口「索索声」,鸡肾都可以
沙姜鸡脚鸡肾

⭐️大墨鱼刺身
大墨鱼刺身

⭐️椒盐墨鱼头
估唔到个墨鱼头同身有咁多! 椒盐食一流,又惹味又送酒
椒盐墨鱼头

姜葱炒石蟹

💯白灼跳螺
白灼跳螺

⭐️椒盐泥鯭
之前食过觉得好出色,今天就争少少,泥鯭系好香好多肉,又够干身,就系唔够椒盐香!
椒盐泥鯭

💯豉汁蒸黄立鲳腩
街市有好大条黄立䲝,买左两大旧腩同个尾,食我至爱嘅豉汁蒸黄立䲝腩!好肥好肥好肥,好香好香好香,一入口满口鱼油,好正
豉汁蒸黄立鲳腩

⭐️沙拉骨
酸酸甜甜嘅排骨加上肥屎你嘅沙律酱,果个满足正到呢
沙拉骨

⭐️生炒骨
甜炒骨唔系我至爱,但送饭都唔错

⭐️虾酱炒通菜
最后食个菜减少下罪恶感😂

买海鲜$1700,加工$1200左右,全部加埋食咁多野人均先$320,你仲想点💯

#MFJ西贡 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #chinesefood #chinesecuisine #hkfood #seafood
#相机食先 #西贡美食 #中菜 #海鲜
2023-08-22