2023-06-18 58 浏览
嚟介绍下特色cafe喇☕️!今次咁啱有机会嚟到西贡呢个咁chill嘅地方☀️,就当然要顺便揾吓啲特色餐厅啦🍽️。见到网上嘅介绍,今次就去咗一间西贡嘅过江龙Cafe🤎,呢间餐厅喺元朗同样都有分店㗎🫶🏻,而且都算系几出名🤩。一齐嚟睇吓位于西贡分店嘅质素如何啦,睇吓当中嘅食物系咪真系值得推介😍~食物方面☝🏻#黑松露蟹肉沾酱配吐司($108)喺介绍主菜之前,首先我想介绍吓餐厅嘅toast🍞。餐厅嘅toast够松脆就不在话下啦😬,另外佢嘅沾酱多好有诚意㗎😋。餐厅所选用嘅系手工比尔芝士松露酱🧀,再加埋新鲜嘅蟹肉🦀,可以话系超级丰富嘅酱汁☺️。酱汁嘅份量亦都好足够,就算食Toast嘅时候点好多酱,都绝对够用㗎😎!#无花果吐司($88)之后要介绍嘅系平时都比较少机会食到嘅组合无花果吐司🍞。想讲佢嘅卖相真系超级靓🤩,以呢个价钱嚟讲有咁嘅卖相真系超值💰,可以见到餐厅嘅厨师真系好有美感👨‍🍳。讲返呢份无花果吐司先,当中嘅配料都好丰富㗎😍,分别有无花果、羊奶芝士、风干火腿同埋火箭菜😚。我自己觉得呢个组合其实都几match,无花果同火箭菜嘅清新可以中和到风干火腿同羊奶芝士嘅油腻感🤤,令到食嘅时候都唔会太Heavy!#抹
嚟介绍下特色cafe喇☕️!

食物方面☝🏻
#黑松露蟹肉沾酱配吐司($108)

#无花果吐司($88)

#抹茶红豆班戟($68)
之后要介绍嘅就系抹茶红豆班戟🍵🫘🥞。餐厅嘅班戟并唔系一般嘅pancake嚟㗎,而系dutch baby pancake🤩。我自己觉得呢款班戟嘅卖相会更加特别之余👀,口感都会更加有层次😋,食落会外脆内软㗎。另外因为餐厅用铁pan 直接上,所以都保持到最佳食用嘅温度💕。另外我都追加咗一球豆腐雪糕(+$22)🍨,味道亦都非常清新。同热辣辣嘅pancake形成咗个好大嘅对比🤭。

#Scone ($30)
餐厅嘅Scone同样系唔可以错过㗎🤤。净系见到个外观已经觉得好有诚意,每一个Scone都系餐厅handmade 㗎🥰。我今次食嘅系芝士味嘅Scone,咬落都好重芝士奶油香味。另外再配埋Jam & Cream,令到Scone变得一啲都唔单调㗎🤎。

#IcedDirty($48)
其实我本身都几钟意饮Dirty㗎☕️,见到餐厅有Iced Dirty就当然要试埋啦🫶🏻。Dirty其实就系将Espresso倒落冻奶度,系唔搅匀嘅状态下,就会见到好明显嘅分层👀。而味道方面我都几满意㗎,餐厅espresso嘅质素都好高,卖相方面都冇令我失望!

#豆腐巴斯克芝士蛋糕($38)
相信大家应该食过唔少嘅巴斯克芝士蛋糕😋,我今次就试咗款好特别嘅味道🤩。平时喺出边真系冇谂过豆腐同巴斯克芝士蛋糕可以夹埋一齐💕,我觉得豆腐清新嘅味道会令到芝士蛋糕食起上嚟冇咁漏😚。而且就咁睇个卖相都已经见到呢件巴斯克芝士蛋糕嘅火候系啱啱好🤩,形成咗一层好靓嘅外皮🥰,用嚟影相一流🤳!