西贡食海鲜。老字号通记海鲜酒家大件夹抵食好耐无入西贡, 入得西贡紧系要食海鲜啦~^^~西贡特色海鲜街, 以海鲜为主题, 几乎间间都可以俾你直接挑选生猛海鲜~沿著西贡市中心海旁行见到间间都坐到人山人海, 忙得不可开交本来想入去帮衬的又无位, 俾人订晒台, 再沿途行过一条街, 发现了同名海鲜酒家,上网查万年街通记海鲜酒家原来系总店添~总要系老字号, 开左30几年了~紧系入去试下啦~有些人喜欢坐街有风味D, 我就喜欢坐室内, 有冷气凉有电视睇, 环境又静 D 舒服 D~我地其实无乜心水唔知食咩好, 问下老板有咩好介绍, 老板介绍刺身是即叫即切, 保证新鲜所以就点左个刺身拼盘, 不过惊太大盘食唔晒, 老板话可以帮我地就返份量~哗! 哗! 哗! 咁大盘既~我地两个女仔之㖞~哈哈~~睇得起我地既食量~哈哈~~象拔蚌真系好新鲜, 食到索索声~带子鲜甜可口老板介绍话三文鱼是即叫即切, 保证新鲜, 新鲜香口的油份依然看得见~食完剌身我地点左个海鲜汤哗~估唔到咁足料, 食埋D汤料真系惊会好快饱左~哈哈~~好清好鲜的海鲜汤, 啖啖鲜甜, 有虾有鱼的鲜味蒜茸粉丝蒸元贝, 永远都觉得吸尽鲜味的粉丝系最好味既~哈
西贡食海鲜。老字号通记海鲜酒家大件夹抵食
好耐无入西贡, 入得西贡紧系要食海鲜啦~^^~
沿著西贡市中心海旁行见到间间都坐到人山人海, 忙得不可开交
紧系入去试下啦~
象拔蚌真系好新鲜, 食到索索声~带子鲜甜可口
食完剌身我地点左个海鲜汤
哗~估唔到咁足料, 食埋D汤料真系惊会好快饱左~哈哈~~
好清好鲜的海鲜汤, 啖啖鲜甜, 有虾有鱼的鲜味
蒜茸粉丝蒸元贝, 永远都觉得吸尽鲜味的粉丝系最好味既~哈哈~~
调味刚刚好, 没有盖过元贝的鲜味, 蒸既时间也恰到好处
一直心挂挂想食椒盐赖尿虾, 紧系要点, 好大只的椒盐赖尿虾
香味扑鼻既椒盐赖尿虾, 椒盐味渗透入赖尿虾中, 嫩滑鲜甜好滋味~
食到呢度, 个脑就浮左两只字出黎~「可乐」
咁香口既美食紧系要配可乐啦~
仲要系支装~正~
谂住饱肚就点左个芝士焗龙虾伊面底
龙虾手掌咁大只, 吸了芝士味的龙虾肉爽口弹牙无得顶, 芝香味浓

伊面好细心应该剪短左, 好易夹唔会弹到D汁周围都系
最令人期待的黄金鲍鱼终于来啦~^^~ 香味亦扑鼻而来
是通记海鲜野味酒家新菜色黎架~
平时已经好喜欢食黄金虾, 蛋黄香到不得了~今次仲要同鲍鱼 crossover 好正呀~~
色泽金黄既汁真系无得顶, 不停回点再点再点~~好好味~
鲍鱼弹牙鲜味无穷, 入口鲜味久久不散, 令人回味再回味
芒果布甸, 好滑, 有少少芒果肉, 唔错
今餐真系食得好满足~好想带妈咪黎食~
除左点菜, 大家还可以自行挑选喜爱的海鲜, 再交由餐馆内的厨师加工烹调

通记海鲜野味酒家
总店︰香港西贡万年街96-102号
分店︰香港西贡海傍广场11-15号地下
题外话/补充资料: 黄金鲍鱼必食~好正~ 注︰总店设代客泊车服务
2017-05-01
  • 黄金鲍鱼