2023-01-21 145 浏览
💛🤍💚西贡纯白日系小角落🍴唔知餐厅老板喺选址方面系唔系有咩倾向?2间分店都称唔上交通便利🥹但为咗美食,今次真系慕名而嚟!听讲佢哋嘅Open Toast有特色,Dutch Baby Pancake又必试,既然一场嚟到🥰梗系将想食嘅嘢都食落肚啦!😌和牛吐司❤️Wagyu Beef Open Toast❤️ $124满满嘅火箭菜,好澎湃!🥬肉肉系滑嫩嘅和牛🥩,加上半硬半软嘅埃文达芝士,增加奶香味!焦糖洋葱甜甜哋🧅令吐司有口感 味道又丰富!🧀烤比尔芝士配吐司🤍Baked Brie Cheese with Toast🤍 $68原个比尔芝士,未食已经俾奶香味吸引住!趁热食仲有软滑嘅效果🧀将香滑嘅芝士搽上吐司食,会食上瘾㗎🤣芝士嘅份量好足够,大啖大啖好过瘾!杂莓荷兰宝贝松饼 (西贡限定)💜Mixed Berries Dutch Baby Pancake💜 $68既然系西贡限定,一场嚟到又点可以错过?依个pancake即叫即整,所以等候时间会耐啲😌依个Dutch Baby Pancake系连埋𠮶pan去烤焗,焗嘅时候会膨胀,但系拎出嚟嘅时候就会缩小🤣(我以前喺屋企整过,整个过程好得意)💕佢嘅口感有啲似泡芙
💛🤍💚
西贡纯白日系小角落🍴

Wagyu Beef Open Toast

Baked Brie Cheese with Toast

杂莓荷兰宝贝松饼 (西贡限定)
佢嘅口感有啲似泡芙同埋美式松饼之间嘅感觉🥞有糖浆同埋杂莓,所以食落口甜甜蜜蜜之余,仲会有酸酸地好开胃嘅味道!

云尼拿巴斯克芝士蛋糕
💛Basque Cheesecake💛 $38
餐厅入边有两款巴斯克芝士蛋糕,两款都有嗌😝豆腐𠮶款就会清香啲,我比较钟意云呢拿味道,浓郁啲,而且口感好软滑!
Basque Cheesecake

布列塔尼牛油酥饼
🧡Palets Bretons🧡 $30
今次系第一次食布列塔尼牛油酥饼,佢嘅卖相好靓,花纹吸引到我😆口感扎实又酥脆,上网睇返原来佢嘅制作过程系不加一滴水,难怪会如此扎实又有牛油香!🧈
Palets Bretons

热玄米茶拿铁
💚Genmaicha Latte💚 Hot $38
绿色嘅呢一杯热饮系玄米茶拿铁,玄米茶好香,配上热鲜奶口感顺滑好饮!🍵
Genmaicha Latte

🤎Dirty🤎 $48
Dirty系指下面用冻鲜奶,上面用double ristretto,形成分层状态☕️用嚟打卡都好适合!饮落口先系浓郁嘅咖啡香味,再到冻奶嘅香滑,味道丰富有层次!
Dirty

呢度嘅环境真系好舒服,日系清新仲好宁静!喺西贡市场街其中一个小角落会揾到依间餐厅,外墙以白色为主,颜色就唔sharp㗎啦!😂不过阳光照住,有种flash light嘅效果☀️都唔难揾到嘅!🤪食物有特式又好食!BTW记得save post,方便向店员查询有关餐点啦❣️

📍Kachimushi
📍西贡市场街35号