2017-07-13
星期五晚收工约左友人食饭,友人提议去食贡西泰国菜。一听到西贡我只系谂到 "海鲜" 同埋 "好远",同泰国菜完全扯唔上任何关系。但由于友人听闻其他朋友去过都话正,所以坚持要去西贡食呢间餐厅,仲要揸车车埋我入去,为食既我亦都唔好意思拒绝。一步入餐厅既范围就已经有渡假既感觉餐厅设室外海景座,外面就系沙滩。个人觉得中午黎对住海边食tea一流!无错,呢间餐厅系有好靓既手泰色tea set 睇得又食得 。泰•正 High Tea Set餐厅门口 觉得自己去左泰国渡假室内环境装潢别致 坐得几舒服先黎一份金边粉。要评价一间泰国餐厅,一定要点佢。我同友人既期望相当高,因为单系睇佢menu已经好吸引。金边粉炒得香,面质滑,十分入味。同友人一致认为无论系外表味道都系满分!侍应推介黄金菜,亦系厨师推介之一。入口感觉有点似日式tempura,味道可口,加上有鲜虾伴碟,感觉清新。呢个都算系少见既特色菜,钟意香口野呢个必点。泰式烧鸡亦系厨师推介之一。卖相跟一般烧鸡无异,但味道却系有惊喜。食到烤肉味之余亦到保留到鸡既鲜味,而且肉质依然嫩滑,的确唔错。酸辣清柠明炉鱼—侍应将炉鱼同汤底分开,上桌之后为我地开炉先再加汤慢煮
一步入餐厅既范围就已经有渡假既感觉
泰•正 High Tea Set
餐厅门口 觉得自己去左泰国渡假
室内环境装潢别致 坐得几舒服
酸辣清柠明炉鱼—侍应将炉鱼同汤底分开,上桌之后为我地开炉先再加汤慢煮。炉鱼新鲜无任何雪味,而且啖啖肉。
大大啖而且好新鲜
最后友人点左青柠梳打,我就点左呢杯奇异果沙冰。本身好钟意食奇异果,但每到餐厅点奇异果既饮品最后都好后悔,每次都酸到不得了。呢杯奇异果沙冰我会俾一百分,唔会过甜亦唔会太酸,香浓既奇异果味饮完一啖又一啖,未食哂主菜已经饮哂成杯,钟意奇异果一定要点!
其实都估唔到西贡会有咁有水准既泰国菜,下次会再黎试埋个泰色tea set。
提提大家,星期一至五免费泊车。