2017-10-11
当朋友话带我去食西餐大排档, 我初时听到个名有些摸不著头脑, 唔知系咩嚟, 一来到间餐厅, 原来个餐厅名称叫做西餐大排档. 座低睇佢的餐牌, 原来间餐厅都有唔少都几特别的菜式, 仲有唔少酒类饮品, 很快, 我们已选定了几款, 落了order之后, 可以舒舒服服座系度等食. 好快, 我杯朱古力红豆冰上来, 好特别, 我都是第一次饮朱古力的红豆冰, 见到杯底有厚厚一层红豆, 而杯面有一球雪糕, 看上去很有怀旧feel, 待我揽均后啜一啖, 哇! 入口是好香浓的朱古力味, 又香又滑, 最后留在口腔中的是粒粒红豆, 嚼下的红豆, 又香又粉, 认真唔错! 无几耐, 头盘吞拿鱼沙律上枱了, 虽然间餐厅叫大排档西餐, 但看他的食物卖相, 绝对不是大排档级别, 非常的精致, 但是菜式的价钱并不贵, 价格真的是大排档级数, 我见到头盘里有数块切到四方形的, 外皮已煎到金黄的吞拿鱼放在碟的底部, 然后上面铺了些青青绿绿的沙律菜, 沙律菜的上面又放了些大大粒金黄色的鱼仔状啫喱, 然后又有一层浅绿色的, 闻到有华沙比香味的酱汁在最上层, 看上去非常清新, 切开D吞拿鱼食, 见到D吞拿鱼外层全熟,
无几耐, 头盘吞拿鱼沙律上枱了, 虽然间餐厅叫大排档西餐, 但看他的食物卖相, 绝对不是大排档级别, 非常的精致, 但是菜式的价钱并不贵, 价格真的是大排档级数, 我见到头盘里有数块切到四方形的, 外皮已煎到金黄的吞拿鱼放在碟的底部, 然后上面铺了些青青绿绿的沙律菜, 沙律菜的上面又放了些大大粒金黄色的鱼仔状啫喱, 然后又有一层浅绿色的, 闻到有华沙比香味的酱汁在最上层, 看上去非常清新, 切开D吞拿鱼食, 见到D吞拿鱼外层全熟, 但中间仍然是鱼生, 外熟内生的吞拿鱼伴住沙律菜再加上华沙比汁, 食落口, 口中有沙律菜的索索声, 有吞拿鱼的香, 有华沙比酱汁少少的辛辣香甜, 哇! 非常的开胃. 第一道头盘已带起整个人的食欲, 非常期待之后的菜式了.
跟住上来的, 我觉得是这间餐厅的创意菜式, 我之前从来未食过, 这种搭配非常特别, 叫黑松露忌廉日本年糕, 净系睇个名, 都会觉日本年糕与黑松露忌廉汁好似完全两种唔同风格的材料, 但是却是出奇的好味道, 日本年糕在黑松露忌廉汁的包裹之下, 又香又滑, 烟烟韧韧, 黑松露特有的香味令到本身淡而无味的年糕每一片都变得好有滋味, 好好的搭配! 好好的味道!
另外一道主菜是西班牙黑毛猪配番薯蓉, 厚厚的一块猪扒送在碟中央, 旁边有一团金黄色的番薯蓉, 薯蓉食得多, 番薯蓉伴碟又真是未食过, 首先我就挖了一匙番薯蓉来食, D番薯蓉好滑好香, 甜甜地, 好食到停唔到口. 而黑毛猪扒, 切开后见到是整块猪扒是煎到全熟的, 但食落一D都唔鞋口, 肉质很嫩口, 非常有猪肉香味, 呢个西班牙黑毛猪扒真系值得推介俾大家, 猪扒及番薯蓉都是超好味道的, 赞!
食了头盘及主菜, 味道都相当唔错, 我谂它的甜品都唔会差, 果然, 我们order的香桃雪皅上枱后, 我见到的就是一个新鲜香甜的鲜桃, 桃的顶部已切开, 里面桃肉已挖空并已酿满桃肉雪皅, 我轻轻挖了一小匙来食, 好浓郁的桃味, 食落好清甜, 好似食紧桃肉, 但比桃肉香滑, 似食桃又似食雪糕, 制作得精细又非常地好食! 甜品果然无令人失望.
由头食到落尾, 样样嘢食都令人惊喜, 食了个咁丰富的晚餐, 埋单真的是大排档价钱, 2人共800多元, 真是好食兼抵食, 值得推介.