2009-06-28
第二天返工,同事话佢地通常都系行去湾仔,见到边度唔驶等就边度食。上年暑假系湾仔做野,经验话我知湾仔好食既野(除非系贵架啦)都系要等的,咁即系...-_-。不过作为新仔废事讲咁多野,就跟大队算了。到了caffe habitu的门口有人便提议去食,睇都冇睇menu就冲左入去,唔似得我咁孤寒,要check清楚价钱先入哈哈。环境很舒服的,而且虽然系lunch hour但好少人,好清静,而且有免费wifi,绝对系来tea或来用下电脑的好地方。到了counter order左野,就可以埋位有人会攞畀你。主要的食物有panini同pasta,但每样都系得三四款(有一款会每日唔同,其余的系set死的),所以选择并不多,最后叫了一个pasta of the day--辣鸡肉天使面。一向不太钟意食天使面的,因为唔钟意香港的餐厅煮到佢林batbat,违反了pasta al dente的原则(叫左只系因为冇咩选择),但依个天使面都算做得有咬口,不错的。叫的时候,收银员都有话会有D辣,但估唔到都真系几辣...叫佢畀水佢又话只可以畀热水,有冇搞错-_-。鸡肉有D干,整个pasta其实都系一般,但份量几多的,搭救返
一向不太钟意食天使面的,因为唔钟意香港的餐厅煮到佢林batbat,违反了pasta al dente的原则(叫左只系因为冇咩选择),但依个天使面都算做得有咬口,不错的。叫的时候,收银员都有话会有D辣,但估唔到都真系几辣...叫佢畀水佢又话只可以畀热水,有冇搞错-_-。鸡肉有D干,整个pasta其实都系一般,但份量几多的,搭救返。
回到家睇到食评,见到D甜品同咖啡好似几好饮的,有机会可以返来试一试,但食lunch的话就未必了。