2023-06-29 1696 浏览
今日用app叫左个外卖自取,食下佢个龙脷鱼饭餐 ($158,折后$90.4)一开睇落几震撼,条鱼真系几大,大概我手掌1.8倍?(肥仔手)认真睇落,带骨既,ok正常,但当下系难免有D觉得麻烦。1. 首先讲下个栗米忌廉汤,因为系外卖我唔评温度,栗米味突出,忌廉味淡,ok average2. 再讲块包,脆,偏干,唔会系我想就咁嗑既野,直接入汤一齐食3. 菠菜忌廉汁,奶味浓,应该系配鱼食,暖既时候淡忌廉味带少少甜,冻左之后食落竟然有D牛奶雪糕味?(系咪可以直接放入雪柜,食完其他野再攞出黎当甜品食🤣)4. 龙脷鱼排,味道唔错,鱼本身既淡鲜味同油香系有既,柠檬汁同忌廉汁可以添加风味,肉质偏rough(0-10由tender至rough,我比 6),真系几多骨(鱼黎架嘛),俾对筷子我应该会轻松D,可惜我正系得个匙羹同刀,系我废或者用唔惯,真系拆骨lun骨食到我几累,仲要唔好彩刺到内唇有D痛。总括黎讲,ok ge,但系真系食骨食到条鱼冻晒, 唔知系咪我用coupon先咁大整蛊,如果要我比原价158黎同条鱼做半个钟手术我真系唔制啰🤣,可能食其他餐会好啲?

认真睇落,带骨既,ok正常,但当下系难免有D觉得麻烦。

2023-06-29
外卖自取