要平食日式高级料理,识食梗系食午餐啦!时代广场后的霎东街,在一堆未完工的地盘中,有一橦新装潢完工的大厦,地点不大,却内有干坤。在OLIV 大厦的顶楼,有一间高级日式料理餐厅,这个星期六就和一个朋友嚟到呢个高级日式餐厅,品尝一下这个和风料理的午餐。点解我会话佢系高级和风料理?最主要嘅原因就系佢秉承了精致日本餐厅嘅风格,装修,服务,制服,用具,品质,碗碟等等,都一丝不苟。再嚟呢度食lunch之前我已经了解过餐厅嘅特色,知道佢哋嘅晚市,价格比较高,主要系食高级日式料理,和牛火锅等。所以要食就一定要醒目地拣午市啦!好多时呢啲比较高级嘅餐厅午市嘅价格都会比晚市争好远,但系呢品质都会很有保证,绝对唔会将货就价,所以如果响午市食,其实有赚啊!寿司同铁板烧同其他日本餐厅差唔多,师傅都可以系客人面前即席主理。点解我话午市抵食呢?因为午市定食价格有百多元到400元嘅都有,而且种类十分之多元化铁板烧,和牛,乌冬,刺身,寿司等等一应俱全,如果系晚市食嘅话,未必可以以咁实惠的价钱食到。set lunch 全部配有有机杂菜沙律、日式炖蛋及味噌汤。比较欣赏佢嘅日式蒸蛋,足料又有小小咸香的献汁令到平凡的蒸蛋变得更吸引
要平食日式高级料理,识食梗系食午餐啦!
点解我话午市抵食呢?因为午市定食价格有百多元到400元嘅都有,而且种类十分之多元化铁板烧,和牛,乌冬,刺身寿司等等一应俱全,如果系晚市食嘅话,未必可以以咁实惠的价钱食到。
比较欣赏佢嘅日式蒸蛋,足料又有小小咸香的献汁令到平凡的蒸蛋变得更吸引。
主角系吞拿鱼腩日本海胆饭 $350
吞拿鱼腩日本海胆饭
Toro 用上中toro , 带点筋,更有质感,分量很够有六七片中Toro , toro 新鲜无比,入口溶化,鱼嘅油金香味迅速渗到口腔内,配上鲜甜海胆,味道很回甘,伴上甜蛋中和和日本米,如果说$350贵,我会说$350物超所值!
吞拿鱼腩日本海胆饭
单单一片如此新鲜和美味的中toro 的寿司,也大概在卖$80以上一件,这个部门中toro 和海胆的饭才$350!値回票价,物有所值。
另外我哋重点左日本牛肉网烧定食,网烧牛肉定食可选美国牛或日本和牛,难得嚟到食日本料理,要吃就当然要吃最高级的啦。
日本牛肉网烧定食
生熟度可选,朋友比较怕生,所以叫了八成熟。
日本牛肉网烧定食
一上枱已经被吸引,首先就看到网烧牛肉嘅表面还有一浸牛的油份。十分有光泽。生熟到控制亦都十分好,入口即溶嘅感觉,大概只有和牛先做到。全碟牛肉完全无筋,每一啖都鲜嫩无比,牛肉味香浓,火候控制都好好!八成熟只会看到小小红,咬落去都仍然能够保存牛肉嘅质感同埋肉汁,系厨师嘅功力,亦系靓嘅和牛先可以做得到,
可以不添加任何调味都食得出牛肉的鲜嫩,也可以沾青柠/ 沙津汁,又会有另外一种味道。
不过个人建议就系不添加任何调味因为呢一个和牛十分出色!
但由于回味主菜嘅和牛同埋刺身饭。所以雪糕几好食呀,无刻意品尝!
呢度嘅碗碗碟碟全部都用上高级日本产的陶瓷,有碗碟都食物都服务每一个细节都本着日本料理的细致。绝对是日餐causal fine dinning 的不二之选。
大家千祈唔好俾佢嘅午餐要几百蚊吓到当你品尝过之后你就知道,午餐食最抵a !