2011-03-12
我朋友话呢间既蛋白蛋挞几好食所以一收工就特登搭118过深水埗试试去到门口见到蛋挞位无晒蛋挞心念唔系咁好卖下话-0-""如果系咁好卖应该好快会再出炉~所以企左系度等。见到个牌写住2蚊个,12蚊半打....咁2蚊个仲洗乜再写12蚊半打呢2x6咪12啰-.-""??等左5分钟见到新鲜出炉蛋挞喇心念仲唔系我即刻买到a_a我同饼舖既售饼员讲要半打蛋白蛋挞,未食过紧系先黎试试佢既蛋白蛋挞啦售饼员夹呀夹...咦~点解佢开定3个大盒既@@??原来...系有人book左我都系岩岩好仲净番半打可以唔洗等下轮实在太夸张喇连买蛋挞都要排队望望下发觉头先明明系无人系度等咖嘛~而家突然多左2个男人企左系门前好似等野咁...一个半打蛋挞半打蛋白蛋挞,咁仲有2个大盒呢@_@?唔会用大盒载我果半打下话...又唔系㖞o_o原来果个男人买成2打半走夸张!!!!!洗唔洗买咁多呀-_-""终于到我地喇~~~点知个售饼员话有个烂左得5个~咁我唯有买5个啦我朋友就买左10蚊咖啡味曲奇饼,都几多㖞~我拎埋佢果10蚊入去比钱顺便退番2蚊,包蛋挞果个女人就行埋黎同个售饼员讲清楚:【你而家收佢10蚊饼钱,退番2蚊蛋挞钱比佢,你收佢8蚊得咖
等左5分钟见到新鲜出炉蛋挞喇心念仲唔系我即刻买到a_a
我朋友就买左10蚊咖啡味曲奇饼,都几多㖞~我拎埋佢果10蚊入去比钱顺便退番2蚊,包蛋挞果个女人就行埋黎同个售饼员讲清楚:【你而家收佢10蚊饼钱,退番2蚊蛋挞钱比佢,你收佢8蚊得咖喇】都ok㖞够清晰,服务唔错
仲念住5个都可以有个盒拎走,原来系无的-w-都系用胶袋~o....
行左一个街口到北河街我朋友话d蛋挞最好即刻食,我地就企左系北河街街市旁边速战速决
攞起手都几软熟,蛋白蛋挞个蛋白面已经由出炉果阵突起胀卜卜变左收缩左少少lu~~咬落口原来d皮系有2层,外层看似曲奇皮但其他内里系苏皮系蛋白同挞壳中间好似有d似系椰丝bun果d口感,几得意d蛋白好滑~仲滑过普通有埋蛋黄既蛋挞一咬落去原来入面仲热辣辣仲出紧烟咖味道呢都ok咖,不过比起普通有埋蛋黄既蛋挞就无咁甜但都几香!!!
试埋朋友既咖啡味曲奇,外表虽然四四方方平平无奇,但眼见有d一细块既白色东西,原来系杏仁!!!闻落好香咖啡味,咬落口唔会好甜有轻微既咖啡味,但食完块饼个口就充满住遗留既咖啡香味,唔错唔错!!!钟意食咖啡糖或者饮咖啡既人都应该会几钟意