2018-10-04 365 浏览
14:27hrs来到壹咖啡,入门问今日有冇下午餐,待应姐姐不是回答「有」、「冇」或「14:30开始」,佢竟然系话未开始,要睇我表,要食就门口等⋯ 咁我唯有耐心等候,本人真系犯贱⋯之后有其他客人黎到,待应姐姐问佢:「食午餐定下午茶?」,客人就话:「冇所谓。」 咁待应就立刻安排该客人入座。再过左5分钟终于到我入座就见到待应姐姐都系递上下午茶餐牌俾刚刚那位客人,咁样我在门究竟等紧咩?我继续按著自己心情,继续点餐⋯ 之后待应姐姐来到后,我就讲出我想要咩,佢就话:「重出紧午餐,未到下午茶。」我问:「唔可以落左单先咩?」佢答:「唔可以。」之后就转身离去⋯ 我本身想立即离去,不过我老婆话好想食依到既西多,好!咁我忍。不到1分钟,厨房就大叫:「转下午茶!」,待应们就开始连忙帮客人落单,不过就冇理会我这枱⋯ 等到终于可以点餐时,我想点热咖啡,待应姐姐话:「咖啡机坏左。」我心谂:「顶!系咪玩野呀!壹·咖啡店 冇咖啡!?咁Neway冇K唱都可以继续开门啦!咖啡机系咪真系贵到唔可以买多部做后备呀!?」 好!我再忍⋯为左老婆想食既西多,我要再忍! 咁我笑住又问:「你地有咩饮呀?」待应姐姐就话:「除左咖啡之外
,咁样我在门究竟等紧咩?我继续按著自己心情,继续点餐⋯ 之后待应姐姐来到后,我就讲出我想要咩,佢就话:「重出紧午餐,未到下午茶。」我问:「唔可以落左单先咩?」佢答:「唔可以。」之后就转身离去⋯ 我本身想立即离去,不过我老婆话好想食依到既西多,好!咁我忍。不到1分钟,厨房就大叫:「转下午茶!」,待应们就开始连忙帮客人落单,不过就冇理会我这枱⋯ 等到终于可以点餐时,我想点热咖啡,待应姐姐话:「咖啡机坏左。」我心谂:「顶!系咪玩野呀!壹·咖啡店 冇咖啡!?咁Neway冇K唱都可以继续开门啦!咖啡机系咪真系贵到唔可以买多部做后备呀!?」 好!我再忍⋯为左老婆想食既西多,我要再忍! 咁我笑住又问:「你地有咩饮呀?」待应姐姐就话:「除左咖啡之外,咩都有。」我再问:「吓!?咩都有。」心又谂:「唔通你连抹香珍珠都有!?咁我想要杯long island iced tea!!!」 跟住我就按著自己既手讲:「热菜蜜,唔该。」

最后由门口到上菜等左30分钟而又经我百忍成金既意粉终于嚟到我嘅面前,当时我觉得我嘅人生又去到另外一个高峰了,如果在清朝,呢个忍耐力应该绝对可以做到一个当红嘅公公⋯ 不久,食下食下,竟然俾我发现意粉里面有一只曱甴!我终于要爆!立即叫老板教训是一番,之后立即去埋单走人,再去隔离云吞面店买外卖!经此一役好难再帮衬,完!