2024-05-27
今日有事入元朗,之前专登叫朋友介绍地方揾食,佢就推荐咗呢间叫乔木嘅小店,仲帮我提前book定。去到喺门口见到放咗个牌仔写住「今日冇walkin位」,朋友笑说系写畀佢睇嘅,因为佢经常行过都会入去问。店内只有老板一位负责招待客人,厨房据说也只有一人负责烹饪,所以写明叫人唔好催。我哋每人嗌咗一个set,4款都唔同,另外仲拣咗3款小食。朋友推荐必食牛脷,但我未食过咩系牛内裙,所以就同朋友各嗌一个试吓,另外两个朋友就叫咗银雪鱼西京烧同照烧鸡爽肉。牛脷确实厚,味道亦不错,不过一冻就易韧,要速战速决。牛内裙店主话系牛腩嘅一部分,口感唔系腍嘅,反而偏爽口,加盐烧已经好够味,唔蘸酱都好食,可惜嘅系唔juicy。银雪鱼我冇食,朋友话好滑,而鸡爽肉则系去骨鸡颈肉,分量颇多,食落几嫩。小食我哋拣咗和牛薯饼,炸鸡皮同炭烧鸡横隔膜。3个小食都好味,其中最好味系薯饼,好够味好松软又香口;炸鸡皮系偏厚身嘅,所以唔会好似薄鸡皮咁脆,佢系香口而唔腻,唔会食落成口油;而鸡横隔膜食落有少少似鸡肉,但系爽口嘅,就好似鸡肉包住鸡胸部分𠮶块白色软骨咁嘅口感。因为系定食,所以包咗3款前菜,沙律、汤、茶碗蒸、乌冬同饭,仲有腌蒜头,虽然
因为系定食,所以包咗3款前菜,沙律、汤、茶碗蒸、乌冬同饭,仲有腌蒜头,虽然唔辣又劲重蒜味但好易入口,正!我𠮶份前菜系吉列炸鸡、酱烧螺片同去骨烧鸡翼,虽然食落味道冇惊喜,但合格有余亦唔hea,算好有盛意。
甜品有蕨饼同奶冻拣,亦可加钱转是日精选蛋糕。奶冻好滑,好香奶味,蛋糕我拣咗原生芝士蛋糕,好好味,面层cream cheese好浓郁又creamy,蛋糕则口感松软,如果唔系原个要提早2日预订仲只限堂食,我一定打包一个返屋企。