2019-09-16 714 浏览
在荃湾广场买好戏票后,就在侧门出,见到到一排食肆,花多眼乱。之后见到呢间餐厅不是吃点心,却改名字为普洱,好奇下就试试。餐厅主要食米线,也有一些茶餐厅常见饭餐和一些云南小吃。饮品比较特别,有些茶味的特式饮品,冷热同价。两人点了手撕鸡&春城豆花通心米线 (加3蚊转咗杂菌汤),及咖喱焗茄子猪扒。餐饮是杏仁普洱和蜜桃冰汽。 香港比较少地方有通心米线食。这种米线比普通的粗一点,咬开见到中间有个小孔,个人觉得口感比米线更滑。 汤底我明明点了杂菌汤,一粒菇都无唔紧要,但又唔觉有菇味......咁我加钱黎做咩手撕鸡份量算多,少少咸咸地,味道算不错。春城豆花就是豆腐+辣猪肉,豆腐超级滑,不过猪肉味道好似碎咗既五香肉丁咁........咖喱焗茄子猪扒饭D汁劲劲多,差唔多浸著个饭咁济!  我食咗一啖饭,咖喱唔算好辣,味道OK。不过饭就被咖喱浸到淋咗D啦~我无食上面D𩠌,不过睇落去会觉得茄子切得太薄,卖相就一般......猪扒睇落正常,应该有一大块既。杏仁普洱饮第一啖时觉得杏仁味太抢,虽然系有茶味不过唔出。冻返少少饮就平衡返D,不过就两种味都唔太浓,一般般。蜜桃冰汽其实就是蜜桃味汽水,不算好甜亦够味,唔错啦~

手撕鸡份量算多,少少咸咸地,味道算不错。
手撕鸡&春城豆花杂菌汤通心米线

咖喱焗茄子猪扒饭D汁劲劲多,差唔多浸著个饭咁济!
咖哩焗茄子猪扒饭

杏仁普洱

蜜桃冰汽其实就是蜜桃味汽水,不算好甜亦够味,唔错啦~(不过无影相)
2019-09-14