由台湾师大夜市开到嚟香港,呢间系佢地首家海外分店,就咁听个来头都已经好期待,特别系已经成年无得飞去台湾旅行。灯笼卤味嚟到香港选址登龙街,令人更加印象深刻,但估唔到已经开业超过半年,但门口仍然系长期都有人排队😦一入门口就系见到有厨师处理紧卤味食材,见到一份份切好嘅卤味,感觉真系有少少似系台湾咁。餐厅采用台湾直送的卤味材料,保持台湾原有风味。餐厅有两层,位置都够大,下层尽头见到大大个灯笼卤味霓虹灯招牌,仲摆放台湾特有饮品,增添台湾味😆餐单有30几款卤味配料可以拣,仲有台湾地道饮品同小食,选择够多👍🏻🥢苹果盐酥鸡 $38本来以为咁特别系苹果味盐酥鸡,点知原来系苹果片配盐酥鸡,但呢个配搭都几有趣,重口味盐酥鸡配苹果片令成个感觉唔会过腻。苹果好甜,盐酥鸡都炸得香脆🤓🥢百页豆腐白萝卜鸡翼冬粉 $38整体卤味配料都卤得唔够入味,鸡翼更加系无咩味。反而系冬粉吸哂卤汤精华,系好浓郁嘅中药味。🥢鸡肾杏鲍菇猪耳冬粉 $39猪耳同鸡肾味道好淡,杏鲍菇就切得比较薄好吸汁,同冬粉一样好食。可能对佢本身期望好高,所以整体都有啲失望🙁虽然价钱唔贵,但如果要排队,就未必会再食🤣

🥢苹果盐酥鸡 $38
苹果盐酥鸡