2018-03-16
食过几间以北京填鸭为主菜嘅餐厅,那些好评不少的烤鸭店都会令我失望而回,今次试下呢间美心集团的北京楼,期望不大,但见价钱合理,一试无妨。舖位算系几细,一眼望哂,2人位同隔离贴到好近,中间只够半个身位出入,直程可以夹隔离枱啲嘢食😂装修新净,新潮中菜馆的装修,设开放式厨房,由炒菜到切烧鸭都一目了然,服务员有礼,攞放碗筷和𩠌菜细致优雅,令人感觉置身于高级食府,事实上,价钱都唔平啊。前菜青瓜、豆腐干、云耳、花生,仲有一只绿色嘅豆,调味出色,咸中带麻,越食越好味,停唔到✪ω✪苋菜黄鱼羹$50虽然$50一碗汤,但好足料,苋菜同黄鱼均为主角,各自发挥而又不抢大家的风头,系好夹嘅一个汤羹高邮咸蛋虾球$150今期兴咸蛋,叫个咸蛋虾球先,虾球超大粒,一粒要咬3、4口先食得哂,上枱时热辣辣,好多咸蛋,如果有碗饭真系一流。南翔生煎包$68又系热辣辣,注意唔好咁快就放落口,咬落去啲热汤爆出来唔系讲笑,我真系好白痴咁熝亲个嘴😑,但好好味㖞(人´∀`*)包同馅嘅比例平均,恰到好处。北京烤填鸭$160万众期待之填鸭,但佢又要令我失望了,呢只鸭来到时已经见到佢毫无光泽,display同切功系几靓嘅,但放入口好似食紧皮带咁
前菜
苋菜黄鱼羹$50
高邮咸蛋虾球$150
南翔生煎包$68
北京烤填鸭$160
万众期待之填鸭,但佢又要令我失望了,呢只鸭来到时已经见到佢毫无光泽,display同切功系几靓嘅,但放入口好似食紧皮带咁,无味之余一口都系油,用薄饼包住食会唔会好啲?系会好啲嘅,起码无咁油啰,加酱有啲甜味啰。个薄饼都系现成的,而且一啲都唔薄…
总括来讲,除咗烤鸭其他食物都中等以上,就连前菜都令人眼前一亮,会再帮衬试下其他野食,避开烤鸭就可以了😂