2018-05-03
猪同老公到科学园吃花见月因为之前黎呢度拍拖,经过见到门面几靓,d款卖相又唔错,所以决定揾日黎试下。最钟意d光猛嘅食店,全店装修以玻璃窗为主,可以望到出面环境之外,仲令人睇落食店大d,感觉舒服。喜欢这个玻璃罩灯,闪闪发光,食客唔多,因为始终科学园唔算太就脚,但猪就喜欢宁静,气氛浪漫。叫左个北海丼同照烧澳洲和牛定食,$198,附送炸鸡野菜沙律,刺身,味噌汤,非常丰富。味噌汤好味,好怕好咸嘅味噌汤,我会叫佢味精汤,哈哈,不过呢个唔会,汤入面有好多配料,食到豆腐同昆布。而野菜沙律个酱汁系黑醋汁,酸酸地,好开胃。炸鸡外脆内嫩,未试过食沙律配炸鸡,都几特别。三色刺身有三文鱼(2),鲜带子(1),大甘虾(1), 鱼生算新鲜同肥美北海丼定食,入面有海胆,北海道帆立贝,甜虾,三文鱼同三文鱼子,老公为左俾海胆猪食,于是特意叫呢个定食。颜色吸引,令人食欲大增。三文鱼,带子同甜虾同刺身一样新鲜甜美,而个海胆份量唔少,都系新鲜。牛肉无整到熟晒,肉质带点微红,食落有点韧不过味道唔错。每个定食或刺身都有好多沙律菜,爱食菜嘅猪真系好满意,饱到都已经食唔落今晚又系大满足嘅一晚呀
牛肉无整到熟晒,肉质带点微红,食落有点韧
不过味道唔错。