2017-12-01 222 浏览
偶尔来的一个写意午餐,的确可以为疲倦身心充充电. 朋友上星期忙完一轮后,就提议到呢间距离我哋公司唔太远嘅餐厅叹番个悠闲午餐.踏入狭小嘅正门通道,即时俾排点心蒸笼吸引咗. 以为餐厅藏喺密不透光嘅地窖,原来下面另有一片天地,布置以传统中国民间用品作元素,点心蒸笼丶百子柜丶珠算盘丶象棋...等,拼凑起嚟有种独特风格. 午市套餐选择唔算多,前菜我哋都要咗沙律,主菜我就点咗秘制叉烧蛋饭汉堡,朋友点咗香煎鸭脾配鸭油饭. 沙律几大份,槛榄油落得较多,令沙律菜食起嚟好香好滑,加上调过味嘅菇丶蕃茄丶红萝卜丶虾肉,捞埋一齐好惹味!我个叉烧饭汉堡一上枱好香 打开旧叉烧唔多似叉烧,食落似煎厚肉饼. 饭就比平时嘅饭汉堡稍油咗啲. 反而流心荷包蛋令各种味道融合起嚟! 整个食落几好味~朋友嘅香煎鸭脾配鸭油饭卖相相对单调,但鸭脾煎得香脆,味道不错.食到一半,笑容甜美嘅侍应小姐拎咗盒茶嚟俾我哋拣,有9款咁多咁认真 我拣咗果茶,朋友拣咗姜茶,几好饮~ 甜品系椰汁凉粉冻,好清甜~埋单每人唔洗$150,喺中环嚟讲认真抵食! 因为坐得太舒服,食完唔想返工...

Set  lunch  -  house  salad

我个叉烧饭汉堡一上枱好香
Char  Siu  &  Egg  Rice  Burger

Pan-fried  crispy  duck  leg

我拣咗果茶,朋友拣咗姜茶,几好饮~
Set  lunch  -  tea  selection

甜品系椰汁凉粉冻,好清甜~
Set  lunch  -  dessert

2017-11-27