2014-07-29 1125 浏览
是日同妈妈周围觅食, 午餐食完吉列猪, 再特登入元朗食榴梿, 然后探一探朋友食下老婆饼, 话咁快已经7点喇, 系时候为晚餐打算一下 无点样刻意查有咩好野食, 而且我地由午餐起已经食左好多野, 呢个时候只系想食返清少少, 免得夜晚肚饿者, 咁岩行过好到底, 见佢食云吞面, 应该几清淡岩晒我地, 而且门口又摆左生面系度卖(觉得食肆做到可以卖面应该唔错既 ), 所以就入去试下喇!呢度装修好旧式, 有种冰室怀旧感, 餐牌都系好简单, 有大约10款唔同𩠌既汤面或者捞面, 都系D传统口味: 云吞, 水饺, 牛腩...  有名既好似系虾子捞面, 不过我对虾子感觉一般, 都系食返云吞啦叫左枝可乐解渴, 连汽水都系玻璃瓶, 果然好传统! 而玻璃瓶既可乐又真系好饮D!我拣左食云吞捞面, 4粒别致的云吞放系碟边, 面上有蚝油...  其实我一向唔太中意食生面, 觉得个质感怪怪又有碱水味...  今次呢个面就真系有特别! 首先真系无碱水味啦, 唔洗点醋都可以, 反而今次食唔到碱水好似有D奇怪咁而且个面好烟韧, 要咬比较长时间先断~  云吞皮薄馅靓, 又够滑, 系有少少咸, 不过都好食!妈妈叫左碗水饺面,

), 所以就入去试下喇!
云吞捞面
水饺面
妈妈叫左碗水饺面, 其实我成日都唔明点解水饺系长形?!  隔离枱就觉得水饺好食d, 我就觉得差唔多啦, 水饺入面多馅D, 有木耳口感爽D, 都系皮薄够滑~

呢间面家都算唔错, 面无碱味又弹牙, 有机会可以再食!
2014-07-27