2019-08-26
同男友庆祝纪念日, 佢特登揾左间好有情调既餐厅~「Le Réve」起法文意思原来系「梦」咁解, 上到黎都有梦一样既感觉,呢度灯光带点蒙眬,周围有好多羽毛既摆设,特别系枱上既蒲公英水晶球灯真系好靓。✨用餐前先有玫瑰味既水抹手, 幽香同时贴心。今晚我地拣左6 Shades of Flavour,包两款surprise dish~即管睇下系咪真系咁surprise先,每度菜仲有专人介绍。✨先黎个前菜, 南瓜香甜软腍。袋里面打开系暖笠笠既面包, 牛角包好松脆同好香牛油味。另一款包质地带点Q弹, 入面系芥末籽馅, 食落酸酸地几得意。✨Pan seared hokkaido scallop :卖相实在劲靓,最吸睛系只小闸蟹😍,好有日式style.北海道既刺身级带子,中间半生熟,嫩得黎非常弹牙。加埋大大粒嘅三文鱼子味道就更加咸鲜👍🏻。连贝壳底嘅竹炭曲奇都好好味劲松脆,小闸蟹扫左层韩式酱汁,食落甜甜地同劲酥脆,都几得意。✨Suprise dish1: 果然好suprise,系我最钟意嘅海胆🤩上面仲有明太子,金鱼籽,海胆,同埋豆腐mousse. 海胆同金鱼子劲鲜味,金鱼籽比起平食到既蟹籽系更加爽,又带点
旧石食之前要解冻一两分钟,外面系好软滑嘅黑芝麻mousse,中间系冰冻嘅杏仁雪糕,个底仲有一层海绵蛋糕添。整体味道唔会太甜,而且黑芝麻味好浓,真正嘅甜而不腻。 ✨Mignardise: 细细件好精致,blueberry butter cake, 上面系蓝莓+蓝莓mousee,下面系海绵蛋糕,钟意佢d 甜品好食得黎唔会太甜。另一个系焦糖mousee tart , 个tart 皮好香好松化😍。今餐真系好满足,每一道菜都非常精致用心,环境又够浪漫,啱晒情侣黎撑枱脚。