2022-04-24
板神铁板烧 视觉味觉双重享受板神有三间分店,之前去过最新铜店食炭鸡串(但师傅话原来已无左炭火区!)今次托老妈鸿福,终于去咗湾仔店试埋铁板烧极上•席前铁板烧套餐 $2580/2 位(个 set 可拣送龙虾定鲍鱼,我地要咗龙虾)前菜 3 款 好精致,用个小木盒上桌好靓,蕃茄加鱿鱼仲有水云醋酸甜开胃~沙律蟹肉沙律,蟹肉份量好多~~刺身三款碟鱼(比目鱼)火灸过好香油香味,间白鱼腩厚厚一块超肥美同埋赤身本日海鲜呢个个 presentation 好靓,好多 layers 又金箔蟹肉蕃茄粒粒牛酒果蓉,无讲颜色味道卖相都系一流~ ----前 PART 完成,跟住到师傅上场大显身手---帆立贝不得了好大一粒,肥大肉厚入口啖啖肉法国鹅肝望住师傅一路煎啲油脂不断出黎,好治愈心谂如果我啲脂肪都可以....好讲返鹅肝,师傅煎好就用汉堡包夹住黎 serve,咁就降低咗个油腻度~鹅肝入口即融好满足呀澳洲龙虾重头戏黎喇,睇住师傅慢慢分拆调味煎香,真系好正 龙虾肉身仲爽弹加埋龙虾膏酱好好味薄烧美国牛加咗大量葱蒜,浓味人表示想无限encoreeee味噌汤/炒饭因为我地拣咗龙虾,所以个虾头就摆埋入去个汤入面熬汤,成个汤即刻
极上•席前铁板烧套餐 $2580/2 位
(个 set 可拣送龙虾定鲍鱼,我地要咗龙虾)
前菜 3 款
好精致,用个小木盒上桌好靓,蕃茄加鱿鱼仲有水云醋酸甜开胃~
沙律
蟹肉沙律,蟹肉份量好多~~
刺身三款
本日海鲜
----前 PART 完成,跟住到师傅上场大显身手---
帆立贝
不得了好大一粒,肥大肉厚入口啖啖肉
法国鹅肝
澳洲龙虾
重头戏黎喇,睇住师傅慢慢分拆调味煎香,真系好正
龙虾肉身仲爽弹加埋龙虾膏酱好好味
薄烧美国牛
加咗大量葱蒜,浓味人表示想无限encoreeee
味噌汤/炒饭
因为我地拣咗龙虾,所以个虾头就摆埋入去个汤入面熬汤,成个汤即刻鲜度提高 ; 食铁板烧又系好期待睇师傅炒饭,睇住啲饭粒跳弹床咁又系好治愈,炒饭饭粒分明口感软糯
甜品/咖啡
我地拣左甜品蕨饼,口感烟韧,另外再食埋糖西多是常识吧,但食到呢度...我地已经饱到上心口了