2024-04-12
啱啱去完旅行,而家已经好想再去啦,📍目的地:🇯🇵日本就梗系我哋下一站嘅首选啦,但系喺我哋未去之前,就食住日本嘢先❤️早排见到丼丼屋岀咗炭烧鸡亲子丼🍗咁岩经过就梗系要试一试佢啦🍗炭烧鸡腿肉配上鲜嫩滑蛋🥚鸡脾肉以炭火高温烤制至表面微焦,保留鸡肉嘅肉汁同嫩滑口感,同一般亲子丼唔同嘅系,充满炭火香同烟熏味嘅鸡肉同滑蛋系分开放喺丼饭面,而唔系将两者混和㗎🤩呈微微焦黑嘅鸡肉同埋鲜黄色嘅滑蛋形成强烈嘅色彩对比,同时亦令鸡肉嘅炭火香得以完全保留,由视觉到味觉掀起味蕾嘅冲撃,最后再淋上日本桥ぼんぼり监修嘅鸡丼汁,味道更有层次🤗🙋🏻♀️除咗「炭烧鸡亲子丼」定食之外,我哋仲叫咗「名古屋鸟开亲子丼」定食同埋「牛肉寿喜烧亲子丼」定食添呀,将玉子同滑蛋饭搅拌埋一齐食🍚每一粒饭都被玉子同滑蛋包裹住,双重口感真系好滑捋捋好和味呀,之后再饮返一啖🍵果茶,真系够晒爽呀😍等我哋下次再去试埋佢地嘅火锅🍲同埋蟹丼先🦀
早排见到丼丼屋岀咗炭烧鸡亲子丼🍗咁岩经过就梗系要试一试佢啦