2019-11-25 899 浏览
今日周未亲戚黎,唔想煮饭🐽醒起之前出月饼几好食果间酒楼🤔系屋企附近果间,星满楼。同亲戚一齐上到去,好快就有位坐,职员见我班亲戚有几个小朋友就主动带左我地入房食👍🏻我地一堆人叫左好多野食,但都keep住上得几快,唔似我平时去果D酒楼咁要等15-20分钟先开始上菜。🤤👍🏻食左好多碟野,其中有2碟我真心推介😎👍🏻1. 牛柳炒炸薯粒 (中式酒楼中的洋食)😍成碟每一旧牛柳咬落去好嫩,完全唔会食食下食到有牛根/会痴牙。调味都做得岩岩好,唔会太咸又唔会过淡。薯粒感觉上系配菜,食到入口会发现佢系一D都唔会输比牛柳🤯外脆内软,就算挂住吹水讲到碟野冻晒,佢地口感都无变过,完全KEEP到外脆内软😳真心讲句,市面上好多西食餐厅卖ge薯条都做唔到E一点。至于调味方面,都做得岩岩好,加上表面上无平时西式快餐店那种粗盐在外,食落去无咁多罪恶感😆ps.班小朋友仲中意食到要我地叫多碟😂2.芥菜咸蛋肉片汤好大碗汤,每人可以饮到2碗,果度ge职员主张过来帮我地分开汤一碗,汤渣各一碗,另外再帮每人分碗汤(懒人至爱🤤)饮落去好有住家味,清得黎又几开胃,D料都好足下次亲戚黎唔洗愁😆
今日周未亲戚黎,唔想煮饭🐽

醒起之前出月饼几好食果间酒楼🤔
系屋企附近果间,星满楼。

食左好多碟野,其中有2碟我真心推介😎👍🏻

1. 牛柳炒炸薯粒 (中式酒楼中的洋食)😍
薯粒感觉上系配菜,食到入口会发现佢系一D都唔会输比牛柳🤯
真心讲句,市面上好多西食餐厅卖ge薯条都做唔到E一点。
ps.班小朋友仲中意食到要我地叫多碟😂

2.芥菜咸蛋肉片汤
饮落去好有住家味,清得黎又几开胃,D料都好足

下次亲戚黎唔洗愁😆
牛柳炒炸薯粒