2021-05-22
天海家草庵系上环天海嘅姊妹店,上环天海系做omakase,而北角呢间主打天丼同天妇罗定食。餐牌都几多选择,最平嘅天丼一百蚊都唔驶,走抵食平民路线。我哋两个人点咗一个最贵嘅海鲜天妇罗定食,一个天妇罗定食(梅)。海鲜天妇罗定食摆盘摆得好,软壳蟹同虾都摆到竖起身,卖相好靓。吸油垫纸上无乜油,证明炸功唔错海鲜天妇罗定食包括半只软壳蟹、两只虾、鱿鱼、帆立贝、白身鱼同秋葵。天妇罗衣炸得够脆,而且唔油腻。天妇罗虾算唔上好鲜味,但口感都几弹牙。白色鱼同鱿鱼都好鲜甜。反而帆立贝就一般,鲜味欠奉,而且天妇罗衣同帆立贝分离。第一次食天妇罗软壳蟹,蟹脚脆卜卜,蟹身有肉浓蟹味。而且炸得干爽,一啲都唔油腻。另一个天妇罗定食(梅)就无咁丰富,但份量都足够,有两只虾,白身鱼同两款野菜(南瓜&莲藕)。定食包括沙律,前菜,味噌汤同白饭或乌冬。沙律好新鲜,沙律菜爽脆。餐牌写明前菜系柚子大根,但因为卖晒所以转咗做鹿尾菜煮物。我自己就好钟意,系喺日本先食到嘅味道,送饭一流,但我估未必啱香港人口味。听到隔离枱对于柚子大根卖晒有点不满,明明餐牌写住「名物柚子大根」,既然系名物但无供应真系有啲奇怪,建议餐厅无供应就唔好写上餐牌。白萝
餐牌都几多选择,最平嘅天丼一百蚊都唔驶,走抵食平民路线。
海鲜天妇罗定食
天妇罗定食
前菜
白萝卜蓉系成樽上,自己想加几多都得。
定食可以拣白饭或者乌冬,乌冬应该系雪藏货,汤底高汤味淡,同屋企自己煮差不多。
食物质素一定唔及上环天海,但以价钱而言真系物超所值,系唔需要预约随时都食得到嘅亲民价天妇罗。