2019-10-31 1889 浏览
日本餐厅食得多,喺海边嘅就真系少,仲要$600几落到楼嘅,就直头冇!今晚就去试吓亲民价海边omakase呢度连水都好特别,系来自日本世界自然遗产白神山地出产嘅矿泉水,又真系几吸引两个人分别叫咗「海」 ($600)及「云」 ($800)前菜一打开木盒,就有烟熏效果,分别有三款前菜京都豆乳,用白神山水造嘅豆腐,中层有牛油果,上面有小红莓酱+水云麻酱+京都银杏京都豆腐香滑;银杏咸咸哋好特别刺身有金目鲷及深海池鱼皇,切得好厚。最特别嘅系有自家制嘅透明酱油,可以令食物保持原貌唔会走样北海道海胆鳗鱼蒸蛋茶碗蒸上面有海胆,入面仲要有鳗鱼?!啲蛋好滑溜又够香~甲罗烧配多士呢个甲罗烧一啲都唔咸,多蟹肉仲要有好有口感,食完都唔会觉得好腻煮物有京都南瓜煮鲭鱼,鲭鱼味道浓郁,零腥味BB喜之次好有心机嘅一道菜,我哋一坐低后大厨即刻预备烧鱼,为咗避免鱼鳍位置烧㶶,所以涂上海盐,食𠮶阵要拨走啲盐先冇咁咸。但鱼肉滑溜, 烧得啱啱好,鱼皮香脆,非常好味寿司由淡至浓咁食,分别系带子、拖罗及鱼籽基本上所有食材包括面豉汤入面嘅昆布都系来自兵库县甜品酒浸白桃配自家制Vanilla雪糕,完美的一餐~好多时同细食嘅女仔一齐食oma

两个人分别叫咗「海」 ($600)及「云」 ($800)

前菜
一打开木盒,就有烟熏效果,分别有三款前菜
京都豆腐香滑;银杏咸咸哋好特别

透明酱油

北海道海胆鳗鱼蒸蛋
茶碗蒸上面有海胆,入面仲要有鳗鱼?!啲蛋好滑溜又够香~

煮物
有京都南瓜煮鲭鱼,鲭鱼味道浓郁,零腥味
京都南瓜煮鲭鱼

寿司
由淡至浓咁食,分别系带子、拖罗及鱼籽
葱吞拿鱼腩手卷

基本上所有食材包括面豉汤入面嘅昆布都系来自兵库县
面豉汤

甜品
酒浸白桃配自家制Vanilla雪糕,完美的一餐~

好多时同细食嘅女仔一齐食omakase,佢哋都未必食得晒成个餐,但呢个就啱啱好嘞,价钱比起外面𠮶啲平一截之外,对一个唔大食嘅女仔嚟讲份量就啱啱好嘞!而且环境及服务都一流,仲有2小时免费泊车!
透明酱油
京都南瓜煮鲭鱼