2022-10-30
黄大仙现崇山商场原来都有几间餐厅,今次竟然发掘到一间小菜馆,街坊价钱又几好食,难怪到夜晚时间就已经差唔多坐满人。土鱿蒸肉饼 $85超级钟意食肉饼嘅我,点左一个土鱿蒸肉饼,要整肉饼真系好花功夫,要整到个肉饼有咬口又有要半肥瘦均匀真系唔多,但呢到个肉饼真喺合哂何车,土鱿剪成细粒洒喺肉饼上,蒸完之后闻到土鱿嘅咸香,肉饼食落去都juicy, 配合土鱿粒一齐咬立即将味道提鲜,所以真系落少少豉油都已经好够味,送饭真系一流。姜葱一字鸡翼煲$90煲仔上喳喳声又香喷喷,一字鸡翼系有炸过再煲上,所以佢外皮系脆卜卜,配上好惹味嘅酱汁,又系送白饭一流,鸡翼一开二变做一字骨,咬得好方便,而且份量都唔少,好满足。时菜牛肉$81清清地都要叫啲菜食下,简简单单来一个时菜炒牛肉, 蔬菜好新鲜,菜心系翠绿色,食得出菜心的清新味,牛肉稍为腌过,但炒得好嫰滑,不会过老。餐厅都有煲仔饭食本身好想叫,但每个小菜都跟一碗白饭同汤,惟有下次再去食过啦!小菜馆都食到厨师嘅水准,价钱亲民别有一番滋味,所以喺点解好多人放工会选择落嚟食小菜嘅原因。
土鱿蒸肉饼 $85
姜葱一字鸡翼煲$90