2023-09-08
一提起仙迹岩,就会记得细个既时候第一次饮既珍珠奶茶。其实仙迹岩就系第一间引入台湾珍珠奶茶既餐厅,所以就会觉得佢既味道就系珍珠奶茶既指标。以前细个记得好多地方都有仙迹岩,不过印象中以前去仙迹岩都系几难得既事,细个入间餐厅饮一茶珍珠奶茶唔算平,就好似去high tea咁。不过唔知几时开始仙迹岩就好似消失左咁,直到一次经过佐敦先知原来仲有。一揾之下亦揾到西宝城呢间,暂时系香港岛唯一既分店,港岛区返工既我,当然要黎试下。野食价钱亲民,味道亦同价钱相若,但系饮品依然系保持水准!茉香奶茶 跟餐呢个就系我饮过最岩味既茉香奶茶,茶香奶香甜度刚刚好,加上摇过,所以好滑好好味。猪软骨捞面 连饮品$5x卖相好家庭feel,有菜有肉躁有蛋有猪颈肉,感觉上几丰富。最值得赞系猪软骨好淋好入味,好味过好多地方。花枝面 连饮品 $5x相比之下卖相就差左少少,汤底偏淡,花枝只有两粒。米线感觉有啲少,可能碗太大。味道正常,无咩特别。之前食过佐敦,感觉西宝城呢间款色比较多,亦相对多客,价钱十分亲民,唔跟餐既面只系$30几,连饮品既餐就$50几。要特别推介佢既茉香奶茶
野食价钱亲民,味道亦同价钱相若,但系饮品依然系保持水准!
茉香奶茶 跟餐
猪软骨捞面 连饮品$5x