2019-05-16
本人唔系住喺黄大仙,但每次嚟到,一定会帮衬呢间日本餐厅,原因系无论午餐定晚餐都好抵食,而且相当有质素,今次同朋友嚟,又试左几款之前冇食过嘅定食。打开餐单,款式花多眼乱,好不容易拣咗几款之前冇食过嘅😎💕茶碗蒸好滑好有蛋香,细细碗好适合做前菜,里面有少少冬菇粒同埋蟹柳粒,仲有一片小鱼蛋。跟住就食一个沙律,呢个软壳蟹沙律嘅配菜除咗新鲜之外,软壳蟹原只新鲜炸,外脆内软,仲要食到里面鲜甜嘅蟹肉碎,再配合适量日式芝麻酱,整体感觉清新。朋友话午餐点都要食啲饭,就叫左呢个黑豚腩烧丼,呢个系细size,因为怕食得太多饭太饱尝试唔到其他款式。其实未将饭放入口,黑豚腩嘅烧烤香味,同埋葱花嘅香味扑鼻而来,加上日式烧汁嘅味道,令人急不及待。本来以为黑豚腩会好肥腻,点知又唔系㖞,肥瘦适中,脂肪分布均匀,轻易咬得开,肉味好浓郁,非常高质素。再来多碗拉面!真系冇估到猪颈肉嘅份量系咁多,餐厅仲好细心咁将肉分开上枱,咁拉面嘅热力就唔会将猪颈肉煮得过熟,而且保留猪肉和酱汁自身的味道。猪颈肉竟然一啲都唔肥腻,真系要特别赞赏烹调技巧!烹调时间刚刚好,肉质好嫩滑!肉味香浓!虽然只糖心蛋好似冇乜颜色咁,但我觉得入口系有好突出的酱油
打开餐单,款式花多眼乱,好不容易拣咗几款之前冇食过嘅😎💕
茶碗蒸
黑豚腩烧丼
再来多碗拉面!
猪颈肉拉面定食
虽然只糖心蛋好似冇乜颜色咁,但我觉得入口系有好突出的酱油香味!
和气定食
整个寿司拼盘最好食系海胆同三文鱼子,两款都好鲜甜!
热鲜奶咖啡
最后同朋友坐多阵倾吓计,饮下野,见到接近一点嘅时候,餐厅几乎满座,似乎好多人都同我地一样咁钟意呢间餐厅🍴🥰