2024-03-14
炮台山依间「Spoon茶啡室」嘅服务好好,而且食物出品都好高质,另外,都好高CP值㗎,又啱打卡又好味嘅牛角酥窝夫甜品先卖$42,比坊间便宜一半,最抵莫过于$83居然有意粉Full Set晚市套餐食,未免太街坊价,同场加映,凡于晚市惠顾满$400即送价值$58神秘仙气星球甜品系列一客,虽然甜品款式系Randomly嘅,但都食得出系用心制作嘅自家制甜品,仲要全日免收加一服务费,难怪我同二家姐19:30先去帮衬,但都座无虚席,要等位,不过Staff都有俾杯暖水我哋喺餐厅内坐住等位,好贴心。10oz烧栗饲法式猪鞍伴芒果莎莎酱配法式焗烤忌廉芝士薯及烤杂菜(单点$188),猪鞍肉质半肥瘦,食落好Juicy,配以芒果莎莎酱食用,味道清新,不过略嫌芒果莎莎酱份量偏少,而且偏流质,导致两者嘅配搭食落好似系分开嘅,未完全关连到;芒果莎莎酱内有芒果、青苹果、红苹果;法式焗烤忌廉芝士薯口感绵密,但又有马铃薯粒在内,加上有忌廉芝士,味道咸香;烤杂菜包括有芦笋、甘笋、翠玉瓜、椰菜花、车厘茄。8oz烧西冷牛扒配杂菜沙律及薯条(单点$148),Medium熟度,牛扒肉质肥瘦适中,肉汁丰富,牛味浓厚,略嫌黑椒汁未够浓郁
8oz烧西冷牛扒配杂菜沙律及薯条(单点$148),Medium熟度,牛扒肉质肥瘦适中,肉汁丰富,牛味浓厚,略嫌黑椒汁未够浓郁;杂菜沙律表面铺有焙煎芝麻酱,食落好清爽;粗切薯条即叫即炸,表面铺有辣椒粉,食落好惹味。
烤奇津鸡翼(单点$24),表面铺满奇津粉,鸡翼口感外香脆内肉嫩,味道微辣,配以烧烤汁食用,味道更佳。
是日餐汤配蒜蓉包(跟餐$0),粟米忌廉汤,味道香甜,蒜蓉包口感酥脆,表面铺满蒜蓉香草牛油,食落好香口。
Oreo纽约芝士蛋糕(跟餐$0),表面铺满Oreo,芝士蛋糕口感厚身、绵密,味道咸香。
士多啤梨牛角酥窝夫(单点$42),表面铺满草莓、草莓果酱、忌廉,草莓、草莓酱味道酸甜,忌廉食落奶味醇厚,窝夫口感酥脆。
冻柠檬茶(跟餐$3),茶味浓香,饮落好清爽。