餐厅: 富興潮州麵家
资讯:

人大左,搬家搬到无咩食店既地方,呢间店令我谂起以前屋企楼下既云吞面店!同平时一样,系中环食厌左,等厌左,搭几个站叮叮,去西环食其他野。呢度午餐时分,唔洗等位,直接入坐!店面面积不算大,迫迫地系可以坐20人左右。呢种形式的面店,大家都想像到,系经沉淀,令店子破落系由几个大叔大妈主理,以铁筒装筷子,冷气够大,速战速决!叫左个鱼片头粗面($23)加通菜($9)加冻华田(冻热饮同价$6)传统口味,平民价钱!鱼片头粗面★★★★/5几好,一碗有5粒鱼片头,唔算少,粗面唔会太软,唔烂,几好味!通菜★★★★/5烚菜不错,唔会过熟过淋,腐乳唔会太咸。最欣赏系带有住家烚菜既感觉!冻华田★★/5冻,但华田味淡到不能再淡,只系帮清水上上色。肥牛饭★★★★★/5($33)好惹味,有惊喜!老实说,肥牛肉肯定系冰鲜的,有DD韧,但整碟饭既饭香+牛肉汁真是胜过一切!米饭的香气扑鼻而来,每口饭都五香肉汁,肥牛量适中,配上生菜,为整个饭带点小清新~随饭附送了紫菜汤,紫菜咸香,不错。

呢度午餐时分,唔洗等位,直接入坐!

店面面积不算大,迫迫地系可以坐20人左右。

传统口味,平民价钱!

鱼片头粗面

鱼片头粗面★★★★/5

腐乳通菜

通菜★★★★/5

冻华田,冻柠茶

冻华田★★/5
冻,但华田味淡到不能再淡,只系帮清水上上色。

肥牛饭,送了紫菜汤

肥牛饭★★★★★/5($33)

好惹味,有惊喜!

随饭附送了紫菜汤,紫菜咸香,不错。
2017-07-26
鱼片头粗面