2021-10-17
.📍Lamlamli Bakery📍#馒头去旺角 #馒头食甜品------------------------------抹茶流心千层蛋糕 ($35)呢个千层蛋糕班戟皮嘅厚度适中有韧性,抹茶cream口感较挺身,似软身少少嘅慕丝,细致香滑而不腻😋,不过层与层之间嘅cream都搽得偏薄,感觉同班戟皮嘅比例系1:1.5,有啲黐埋一嚿削弱咗个层次感。至于味道以$35嚟讲真系非常唔错,抹茶茶香主要嚟自面层细碎嘅粉末,系用咗日本小山园抹茶粉而制,回甘味相对香浓🍵,平衡翻蛋糕主体嘅奶香同甜味,但唔会满口苦涩,再配搭饼尖中间一大层稠密细滑嘅抹茶酱😍,增添浓醇味道,流心轻压涌出,令呢个甜品好适合打卡📸。------------------------------整体评分:8.1/10小编回头率:7.5/10
抹茶流心千层蛋糕 ($35)
整体评分:8.1/10
小编回头率:7.5/10