2020-01-12
喺新都城二期有间几抵食嘅日式便当,拉面, 定食好啱带小朋友去。新都城《 面屋豚豚拍子x辛辣屋》楼面好大,内笼装修依然新净, 好多卡位,坐得都几舒服。台面有嵌入式电炉, 可以即兴来个寿喜烧锅~小朋友最喜欢食拉面, 就选了这款「杂锦拉面」 套餐,札幌味噌汤底。 份量也颇大, 配料材料相当足。 味噌汤底唔算太咸, 面质一般唔系我喜欢嘅烟韧底, 猪软骨腌得好入味还有大量粟米。日式便当(烧青鱼加烧肉) 套餐 $78首次尝试这里的便当, 米饭甘香软熟, 烧青鱼皮 煎得脆卜卜, 鱼肉够香, 另一款𩠌系猪腩片 , 味道唔错不过稍为干咗啲。 可添加中间嘅日式姜蓉汁,总觉得欠缺一些 渍物, 腌菜腌瓜之类。 套餐配日式例汤, 可加钱转热饮或冻饮。$25 追加鸡骨肠皮好脆嘅鸡骨肠, 肉质有啲似台湾肠,颇美味!芝士年糕(套餐加$10)年糕好软熟烟韧, 里面有溶岩嘅芝士, 口感味道都唔错, 一啲都唔似番炸。再来一瓶波子汽水,够晒爽!
台面有嵌入式电炉, 可以即兴来个寿喜烧锅~
日式便当(烧青鱼加烧肉) 套餐 $78
$25 追加鸡骨肠
皮好脆嘅鸡骨肠, 肉质有啲似台湾肠,颇美味!
芝士年糕(套餐加$10)
再来一瓶波子汽水,够晒爽!