2022-11-02
今日经过何文田爱民广场见到一间,餐厅个名好得意,叫做熊猫小云吞,地方虽然唔大,但环境明亮而简洁,加上一向好钟意小云吞嘅我,就决定试下佢啦!餐牌选择非常多,不过我地就拣左二人餐,有主菜、小食、甜品、饮品,咁丰富都只系$128。然后,又见到餐牌上有个串串香锅都好似好好食,同一直好钟意嘅冰粉,于是乎好贪心咁2样都点哂。小棠菜豚肉云吞小云吞馅入面包左猪肉同小棠菜,肉馅调味恰到好处,不过就唔系太食到小棠菜嘅口感,细细粒啱啱好 皮薄如纸滑溜溜 一啖一粒 。汤底拣咗紫菜虾米汤,味道清淡但好美味。好钟意佢多葱花,饮上来好清新。油葱酥肉燥热捞面捞面即叫即整,上枱时热辣辣,油葱酥肉好香,好惹味,叫左小辣都几辣下。配料有辣菜圃、黄金豆,青瓜丝,增加口感,面更可选粗或幼面,不过捞面酱汁味道有点小咸,份量可更多就好,不过配上云吞汤就啱啱好。芝麻盐焗手撕鸡调味啱啱好,唔会过咸,鸡肉嫩滑得呢,好有有鸡味,个底有爽口青瓜丝,夹住食好清爽、好味,不过小小不足系唔太食到芝麻嘅香味。串串香锅$40有少少似麻辣汤底嘅打边炉。配料丰富,有长洲大鱼蛋、牛丸、贡丸、豆腐串、台湾香肠、白萝卜、海带。最好食就紧系豆腐串,因为可以嗦哂D
小棠菜豚肉云吞
油葱酥肉燥热捞面
芝麻盐焗手撕鸡
串串香锅$40
有少少似麻辣汤底嘅打边炉。配料丰富,有长洲大鱼蛋、牛丸、贡丸、豆腐串、台湾香肠、白萝卜、海带。最好食就紧系豆腐串,因为可以嗦哂D汁!
红糖糍粑
红糖糍粑好好食,一定要试。外皮金黄色,咬落去先系食到脆脆嘅外皮,再到里面软糯香甜,烟烟韧韧,再配上淋系表面嘅红糖浆同黄豆粉,味道醇厚,美味可口,完全冇抗拒力,有冲动想叫多一碟。
冰粉$16
喜欢蒟蒻嘅朋友,应该都会钟意。食冰粉前会加糖浆、脆脆花生粒、山楂碎。增添酸甜感同口感,味道冰凉香甜,嫩滑爽口。
洛神花茶 / 西柚茶
洛神花茶比较清淡,西柚茶相比之下好饮好多,有西柚香味,清香。两款饮品都系少糖,好解到腻同辣味。
麻辣酱$35
店内仲有多款自家制酱料售买,全部由新鲜本地制造,我就拣一款麻辣酱试吓,系打边炉、整手撕鸡、凉拌、或者食面个阵都可以加少少,又麻又辣,正!
总体:
环境卫生,上餐快速,虽然系连锁店,但系员工都好友善,食物品质、味道都好唔错,好岩我嘅口味,好希望佢开多几间系荃湾附近,咁我会一定会成日去帮衬嫁!