2016-04-12 429 浏览
呢间潮汕小菜最近系我环头开分店,唔知系咪因为新开,再加上好多bloggers都有介绍过嘅关系(我都咁样先知呢间餐厅lol ),真系有好多人等位 原本以为价钱都会贵,一打开餐牌,真系估唔到系几亲民和 ! 黑色封面嘅餐牌都好型格,而且餐厅仲好细心,差唔多每一道菜都有一小短文介绍,至啱我呢啲对潮州菜一啲认识都无嘅人 ~首先上枱嘅系呢个家常牙签鸡,用牙签拮住鸡肉之后,由米通粒做炸粉,所以非常脆身,不过略厌啲鸡肉有啲薄,呢个潮式炸鸡仲有连埋泰式酸辣酱,可以平衡下炸野嘅油腻感 跟住就要咗秘制黄焖猪手鸡(半只),猪手同鸡肉一齐焖,我都好似未见过呢个配搭,而半只鸡嘅份量都唔少,相信焖咗一段几长嘅时间,所以鸡肉非常软身,细力一咬,就已经可以骨肉分离lol ,而猪手就保持到弹性嘅质感,吸收晒汁嘅精华,够晒入味。用猪手同鸡焖出黎嘅汁和,唔洗讲都知会系几正啦,所以忍唔住就嗌一碗白饭黎捞汁食 ~终于到咗今晚嘅主菜喇 ,就系潮汕膏蟹砂锅粥(中),系个锅到捞一捞,就可以见到蟹盖同巨型嘅蟹钳,一锅粥可以至少分到8碗。另外仲有一碟芫茜,俾你加落去个粥到调味,而我系芫茜控,所以我落咗好多系自
),真系有好多人等位
原本以为价钱都会贵,一打开餐牌,真系估唔到系几亲民和
家常牙签鸡
秘制黄焖猪手鸡(半只)
终于到咗今晚嘅主菜喇
,就系潮汕膏蟹砂锅粥(中),系个锅到捞一捞,就可以见到蟹盖同巨型嘅蟹钳,一锅粥可以至少分到8碗。另外仲有一碟芫茜,俾你加落去个粥到调味,而我系芫茜控,所以我落咗好多系自己个碗粥到
~
讲番味道先,粥煮得非常入味,吸收洗嘅味道,而且比较涩身,唔会太过稀好似粥水咁,味道真无得弹,大家都对佢停唔到口啊
!! (大家可以加钱追加其他配料落个粥到嫁)
正宗汕头手打牛肉丸
系食紧主菜嘅时候,正宗汕头手打牛肉丸就上枱喇,由于系人手手打鲜牛肉嘅关系,所以牛肉味都几重,仲好有弹性,系呢个moment,我谂星爷嘅濑尿牛丸,唔知呢到嘅手打牛丸,又可唔可以当系乒乓波黎打呢? Lol
小米饺
另外一样特式小食就系小米饺,可能大家都未听过,因为我都未听过
,睇番餐牌嘅简介,佢就系用一层粉果皮,整成一口嘅size,再包住肉馅,跟住点啲蚝油一齐食,口感都同粉果都有啲似,只不过入面系肉馅黎,味道同口感都几好
酱腌三宝饭
等咗好耐,酱腌三宝饭都仲未到,我地都趋咗几次,可能因为系要新鲜腌,所以要等得耐少少
。终于…...终于有得食喇!!由于张相系用一个碗放晒三种腌制海解,所以无谂过实物会用一只特制嘅小食碟载住。话系酱腌三宝,紧系有三款唔同嘅腌制海鲜啦,首先有嘅就系酱腌膏蟹,跟住有酱腌濑尿虾,最后就有酱腌海胆,除咗濑尿虾之外,其他𠮶两款都令我谂起韩式嘅酱腌拌菜,不过两只嘅味道其实都好唔同。我最钟意就系食酱腌膏蟹,虽然豉油味唔系太重,但系啫喱状嘅蟹肉同橙色嘅蟹膏,连埋白饭一齐食,味道几好,可以食到蟹嘅鲜味
。酱腌濑尿虾就中规中矩啦,都系略厌腌得唔够入味。相比起膏蟹同濑尿虾,酱腌海胆反而系超咸,一家要送白饭先得,而味道都有啲啲腥,我自己就唔太钟意喇
擂茶
擂茶
最后一样就系擂茶,因为图片系有一个碗同棒去压碎啲米、芝麻等嘅谷物,再倒茶落去泡,所以我谂住会系好似日式𠮶啲沏茶咁,点知上枱系一碗睇落好似汤饭嘅茶黎,用碗饮嘅感觉有啲奇怪,因为我心入面预料会系咸咸地,偏向汤咁,但系一饮就真系完全系清凉嘅茶,跟住有啲浸淋咗脆米,同埋每一啖都可以饮到芝麻嘅香,又真系几得意
~

野食份量其实唔系好多,但系价钱平,所以尝到更加多唔同嘅野,我反而觉得仲好~
2016-04-10
家常牙签鸡
秘制黄焖猪手鸡(半只)
正宗汕头手打牛肉丸