2024-04-12 140 浏览
次次食高质泰菜都净系知九龙城,但路途比较遥远啦,今次揾到间位于佐敦嘅泰国菜,位置方便又好味~我最近试咗佢哋嘅海南鸡饭、烧鱿鱼同埋咖喱大虾,性价比相当高🤩首先,海南鸡饭嘅鸡肉好滑嫩,皮薄而有弹性,每一口都有浓郁嘅鸡肉香气,令人食到停唔到口😋加埋三款唔同口味嘅酱料任君选择同埋香气四溢嘅鸡油饭,超邪恶!😈然后就系烧鱿鱼,火候啱啱好,每个细节都计算在内,鱿鱼肉质鲜嫩,口感弹牙。外层烤得酥脆爽滑,但鱿鱼内里仲可以锁住肉汁,唔会太干,再加埋少少酱汁吊一吊味,食到欲罢不能😋咖喱大虾香气扑鼻,大虾真系好大只,新鲜又实肉,完美地吸收咗咖喱嘅浓郁味道。咖喱酱汁调得恰到好处,唔会太咸,有泰国地道风味。将虾肉浸啖咖喱汁,香料同埋虾肉嘅鲜味完美地水乳交融,呢道咖喱大虾绝对系海鲜控必点!总括嚟讲,泰兴隆嘅泰国菜真系令我留下好深刻嘅印象。风味地道,多款菜式任君选择。而且,老板娘都好好倾服务态度都好友善,有一种小店嘅亲切感。如果你对泰国菜有兴趣,我好推介你嚟泰兴隆试下~