2021-01-20
黄店就食得多,但系黄既酒楼就真系唔易揾架(系酒楼,唔系点心铺),因为好多时都系集团式经营😔沙田既富东阁就系一个富人情味的黄酒楼啦🤩其实佢系一间位于沥源邨既街坊酒楼,装修环境都好街坊,比较简朴,不过都卫生干净的☺️同其他连锁酒楼唔同,佢电视播紧VIUTV,坐得都开心啲🥳1. 片皮鸭 ($168)(假期+$20) 🌟3.5/5分黎到富东阁就梗系要食佢出名既片皮鸭,二百蚊楼下就可以食到成只片皮鸭,呢个价钱真系相当抵食啊! 👍🏻🥰一只鸭大约片到廿几旧肉出黎,可以3-4人share食,我地2个人食就有少少滞啦哈哈🤪~ 鸭肉尚算有油香,个皮可能系即刻蒸热既,都等左一阵,来到热辣辣,大大旧食落好满足啊😍不过略嫌个皮厚左少少,而且配菜(青瓜、京葱)唔够新鲜🥺2. 七彩炒鸭丝 (二食+$30) 🌟3.5/5分一鸭二食+$30,可选七彩炒鸭丝、凉瓜炆鸭件或酱爆鸭件。七彩炒鸭丝好大碟,以鸭丝、韭黄、豆芽、三色椒为主,鸭丝份量多👍🏻加埋唔同种类的蔬菜,有镬气且爽甜,唔错!😋两个人其实食到呢度都相当足够啦😂不过我地眼宽肚窄,又忍唔住叫多个小食😛3. 椒盐鲜鱿 (~$70) 🌟3/5分一样系大份夹抵食既👍🏻食落似章
1. 片皮鸭 ($168)(假期+$20) 🌟3.5/5分
2. 七彩炒鸭丝 (二食+$30) 🌟3.5/5分
3. 椒盐鲜鱿 (~$70) 🌟3/5分
2个人叫咁多,最后都系食唔哂既哈哈🤣唔做大哂鬼,打包拎走!
其实富东阁唔止片皮鸭好多人食,仲有打边炉、小菜、点心等等,我地无BK位,6点几walkin好好彩有位啊😖坐落无耐就坐无虚席啦! 啲伙记好nice😚环境街坊,但真系有种人情味架! 💕如果黎开沙田区绝对值得一去,支持黄酒楼!🤤