2018-06-29
行完山,又要返荃湾聚会,最好嚟路德围呢边揾食,因为选择十分之多,而且,唔少食店卖嘅嘢有特色,定价亦好大众化。「韩阁」就喺其中一家,卖韩国菜,菜式种类多,价钱贴地,吸引到唔少年轻人帮衬。我哋嚟得早,都未够6:30pm,店内一样坐满人。里面地方其实唔大,座椅都排得颇逼,逼逼哋大概坐到30、40人。不过,透过几面玻璃,营造出空间感,红砖墙、铜水管、昏黄吊灯,带点工业风。记住嚟呢度唔喺食服务、环境,所以,要有少少心理调节。打开餐牌翻一转,所卖韩国菜嘅种类可以讲得几齐全,炸鸡、汤锅、铁板、饭品、面类、小食、野菜小品、特色手卷、一人锅、韩式特饮……等等,款式多到可以媲美港式茶记。果然定价相宜,而且,点任何食物,都可以加配白饭、炒野菜拉面、年糕……等等。顺带一提,好似茶记咁,餐具早已放晌枱下嘅柜桶中。泡菜、大豆芽和菠菜落好单,先送上韩式前菜,爽脆酸辣韩式泡菜、充满麻油香嘅大豆芽及嫩滑无渣嘅菠菜,正所谓各有特色。真露煮海蚬 $48如日式嘅清酒煮蚬,法式嘅白酒煮青口,加入韩国烧酒「真露」去煮,最特别嘅地方喺以铜盘呈上,甚具韩风。酒味唔太重,蚬肉鲜甜,汤内仲有滑豆腐、洋葱,所以,食完啲料千祈唔好嘥个汤唔饮
如日式嘅清酒煮蚬,法式嘅白酒煮青口,加入韩国烧酒「真露」去煮,最特别嘅地方喺以铜盘呈上,甚具韩风。酒味唔太重,蚬肉鲜甜,汤内仲有滑豆腐、洋葱,所以,食完啲料千祈唔好嘥个汤唔饮,挺鲜甜架。
真露煮海蚬
虽然叫手卷,但称为寿司卷就较为习惯啲,韩国特色手卷有4款选择:牛肉杂菜、泡菜猪肉芝士、杂锦、海鲜。加入泡菜、芝士,令啲手卷几惹味,咸中带点微辣,加上猪肉、青瓜,口感丰富,而且,馅料清晰可见塞得唔少,唔会得嚿饭咁揾笨。
炸鸡有众多口味,而呢一款甜酸酱油味未有试过,睇睇如何秘制。虽然只喺点半份,但份量十足,堆满一大碟,两三个人都够分。确信佢喺即点即炸,因为送到嚟新鲜热辣,直头熨手,而味道好正,甜酸味有层次,酱油令味道更浓郁,炸浆厚薄适中,酥脆又唔硬,肉质嫩滑,尤其鸡翼同脾位,兼且啲酱汁入晒味,卖$88真喺超值。如果够人多,真喺想叫多份呀!
亚之妈炸鸡(秘制甜酸酱油味)
外面天气鬼咁热,加上食炸鸡,点都喺叫冻饮嘅。朋友嘅蝶豆花特饮,紫色果然显得够梦幻,但其实味道就唔会太特别,因为,蝶豆花本身喺无乜味。
而我杯荔枝梳打唔喺斋梳打加糖水,坚有啲荔枝果肉,入口好有荔枝香味,就算罐头货都叫俾足诚意啦,因为,有时出面饮到嘅荔枝梳打只喺沟糖水。