2023-10-30
今次想介绍嘅呢一间日式蒸气海鲜专门店叫做「虎啸」,位于天后,系一间舒适阔落嘅餐厅✨见佢啱啱新开,就等我嚟做第一批早期光顾客人😍今次拣咗店员推介嘅罕有法国蓝龙虾海鲜蒸气刺身套餐,价钱只系$588。一开始会有一啲餐前小食,然后就有非常丰富嘅剌身头盘,头盘都有好多款唔同嘅刺身选择。特别要分享嘅就系法国蓝龙虾,每一位客人会有半只份量,好少食到蓝龙虾,龙虾虽然得半只,但都几大份下,所以都几多肉食!味道方面都几鲜甜!时令海虾都非常之大只,又弹牙!另外海鲜方面仲会有原只北海道扇贝、海葡萄原只鲍鱼、时令海螺、一夜干石特鱼、山椒酱油配白鳝!跟住之后总会有造型咁好特别嘅牛肉福袋同每天鲜制墨鱼滑。日式京葱酱油配阿波尾鸡鸡肉好滑,超级入味嘅鸡肉加左酱油甜甜地超好食!新鲜野菜盛合都好多蔬菜,我就钟意将啲金菇,秋葵,粟米芯连埋樱花虾芝士乌冬一齐食!蔬菜加埋芝士嘅香味好正!最后总会有日式杂炊同日式甜品!真系超级丰富呀!
一开始会有一啲餐前小食,然后就有非常丰富嘅剌身头盘,头盘都有好多款唔同嘅刺身选择。 特别要分享嘅就系法国蓝龙虾,每一位客人会有半只份量,好少食到蓝龙虾,龙虾虽然得半只,但都几大份下,所以都几多肉食!味道方面都几鲜甜!时令海虾都非常之大只,又弹牙!
另外海鲜方面仲会有原只北海道扇贝、海葡萄原只鲍鱼、时令海螺、一夜干石特鱼、山椒酱油配白鳝! 跟住之后总会有造型咁好特别嘅牛肉福袋同每天鲜制墨鱼滑。日式京葱酱油配阿波尾鸡鸡肉好滑,超级入味嘅鸡肉加左酱油甜甜地超好食!
最后总会有日式杂炊同日式甜品!真系超级丰富呀!