2018-05-07
最近见Espuma 呢个月每日都有唔同的promotion, 有时系饮品买一送一,有时系送一碟主菜/薯条,今日见佢主餐牌75折,机会难得, 所以就叫左朋友黎趟西班牙式下午茶。餐厅环境舒适, Lift口的壁画趣致得黎却不失大方, 整体布局舒适怡人, 加上玻璃渗透的自然光, 是一个理想用膳的好地方。黎得西班牙餐厅, 当然要食番D地地道道既西班牙食物。巴马风干火腿芝士薯波我最喜欢食香口野, 一见到有芝士薯波谂都唔谂可以直接下单~薯波外层脆卜卜,薯蓉软软绵绵, 而且咸香的车打芝士就如心太软一样呈半溶拉丝的状态, 一粒一粒的放在口里, 就让他们在我的咀里「水乳交溶」吧~还有更值得一提的是底下的火箭菜非常新鲜 (只有新鲜的火箭菜才吃到它的「辣」味) 用材新鲜, 让我对Espuma 加多几分了~蟹钳西班牙奄列要知道Tortilla (西班牙奄列) 材料虽然简单, 但做起上来其实都几复杂, 所以当我下单时店员很亲切的提醒这道菜要「等一下啊」。西班牙奄列最基本的材料有鸡蛋、 洋葱和马铃薯, 马铃薯一片片的要先炸好, 然后再落蛋浆再煎, 所以切开后有点像千层蛋糕。而今天这个奄列口感实在, 蛋味浓郁, 配上
有时系送一碟主菜/薯条,
今日见佢主餐牌75折,
机会难得, 所以就叫左朋友黎趟西班牙式下午茶。
黎得西班牙餐厅, 当然要食番D地地道道既西班牙食物。
巴马风干火腿芝士薯波
我最喜欢食香口野, 一见到有芝士薯波谂都唔谂可以直接下单~
薯波外层脆卜卜,薯蓉软软绵绵,
而且咸香的车打芝士就如心太软一样呈半溶拉丝的状态,
一粒一粒的放在口里, 就让他们在我的咀里「水乳交溶」吧~
让我对Espuma 加多几分了~
蟹钳西班牙奄列
西班牙奄列最基本的材料有鸡蛋、 洋葱和马铃薯,
而今天这个奄列口感实在, 蛋味浓郁, 配上香口的马铃薯片味道也很惹味。
加上蟹钳和紫菜碎的味道, 整个奄列的层次更见升华~
招牌鲜杂果麻薯窝夫配雪糕 (半份)
两个人其实食唔到好多野, 但又想每样试少少, 半份半份gam 叫实在是窝心的选择。
窝夫总共有4件, 不多不少刚刚好,
而放底的吉士酱配上新鲜水果让整份甜点更添美味,
雪糕是三色雪糕, 有香芋/哈蜜瓜和芒果味, 一次过食晒gam 多种味, So Good!
配上即叫叫做外脆内QQ 的窝夫, 一冷一热的冰火交融~
系出面街边买既窝夫完全做唔到呢重感觉啰~
三色西班牙油条
Churros 西班牙油条系起源自的条状面食,拉丁美国家D人成日都会系早餐或者下午茶攞黎食。
油条D 坑纹系面团未炸之前会用花边吱筒吱出黎,然后先放入去油锅里面炸。
Espuma 将炸好左的油条圈放上个架到, 加埋唔同颜色的配搭, 令到D好似冬甩既圈圈睇得又食得!!
而且每个圈圈除左洒上左糖做调味外,
另外仲可以点埋云尼拿/ 士多啤梨酱同浓朱古力酱, 口味非常多变化,
内软既口感比中式油条更松脆之余又唔会太过油腻,
食住呢个圈圈真系觉得自己似去左西班牙到过活!
总括黎讲, 餐厅环境理想, 食身质素对得起价格, 性价比甚高, 当我好想再食西班牙菜时系我首选的餐厅~