2021-10-01 131 浏览
今次食既呢间Delish系荃湾愉景新城,地方都几大,走日式木系风格。听闻呢间系观塘既Relish既姊妹店,睇过下menu,同Relish既真系差唔多。本身都想食Relish好耐,但无奈对我黎讲真系太远,所以一路都未试🙈宜家开左系荃湾,方便好多😀今次去食lunch,有lunch set但系价钱略高,仲要加一。食物系唔错既,不过未令我觉得好食到值呢个价,都系去一次够了😛 1️⃣纽西兰特级鲜肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉($178)牛扒拣左五成熟,有两大块,食落肉质算唔错既,而且煎得好靓😍见到面头果块中间啲肉仲有红红地既色。不过佢两块牛扒煎既生熟程度竟然系唔同既...上面果块煎到我想要既熟度,但系下面果块,我谂都over七成熟,切开啲肉中间已经差唔多变晒啡色,得劲轻微既粉红色。而且下面果块肉都明显比起面头果块韧啲同鞋啲🤨质素有啲参差。  底下既薯蓉比起牛扒更加令我有惊喜🤩薯蓉带有wasabi既味道,几特别,但系食落一啲都唔会有冲突感,好夹好好味👍另外仲有炒杂菜,有菇、秋葵、粟米笋等等,有少少黑椒调过味。  Lunch set可以拣要餐汤或者沙律,汤系蘑菇忌廉汤,极浓,配埋脆多士食几好。餐饮就嗌左杯冻既A

1️⃣纽西兰特级鲜肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉($178)
纽西兰特级鲜肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉
牛扒拣左五成熟,有两大块,食落肉质算唔错既,而且煎得好靓😍见到面头果块中间啲肉仲有红红地既色。不过佢两块牛扒煎既生熟程度竟然系唔同既...上面果块煎到我想要既熟度,但系下面果块,我谂都over七成熟,切开啲肉中间已经差唔多变晒啡色,得劲轻微既粉红色。而且下面果块肉都明显比起面头果块韧啲同鞋啲🤨质素有啲参差。  底下既薯蓉比起牛扒更加令我有惊喜🤩薯蓉带有wasabi既味道,几特别,但系食落一啲都唔会有冲突感,好夹好好味👍另外仲有炒杂菜,有菇、秋葵、粟米笋等等,有少少黑椒调过味。  Lunch set可以拣要餐汤或者沙律,汤系蘑菇忌廉汤,极浓,配埋脆多士食几好。餐饮就嗌左杯冻既Americano。呢度既咖啡个人觉得系偏酸,个人黎讲觉得麻麻地。

2⃣️西京白味噌烧比目鱼柳配炒野菜、洋葱炒薯($168)
西京白味噌烧比目鱼柳配炒野菜、洋葱炒薯
比目鱼好嫩滑🐟调味唔算重,偏清淡少少既风味。伴碟既炒野菜同埋洋葱炒薯都唔错,不过呢个价钱真系贵左啲。  另外跟餐拣左沙律,沙律比我想像多,清爽既🥗餐饮就拣左玄米茶,成个组合都系清淡啲。

3⃣️飞驒和牛汉堡伴炸甜蕃薯条、松露酱($138)
飞驒和牛汉堡伴炸甜蕃薯条、松露酱
牛肉拣左七成熟,本身见到系和牛汉堡,对块肉期待较高,但系食落冇乜肉汁,而且肉味都唔算浓,有少少失望😕包系松软既,不过就系好普通既包,冇牛油香亦都好似冇烘过咁,入面有蕃茄同芝士。成个包食落满足感唔算好大,比较普通。  个炸蕃薯条就好好食!炸得脆、唔油,番薯条本身有少少甜味,就咁食已经好好食。仲有得点埋佢既松露酱,完全系令人食唔停手😋

4⃣️Keto巴斯克生酮芝士蛋糕($62)
Keto巴斯克生酮芝士蛋糕
本身黎呢间cafe最最最想食既就系佢地既芝士蛋糕😚有原味同埋焙茶味拣,我就拣左焙茶味。呢个巴斯克芝士蛋糕系生酮做法,冇添加糖同埋系无麸质,如果实行紧生酮饮食既人都可以试下。  个蛋糕质感够滑够creamy,中间流心既部分更加系睇都都已经流晒口水🤤质感一流,不过个人就觉得焙茶味道可以再浓啲,宜家系食到焙茶味既,但系对茶控黎讲,焙茶既甘香唔够。好食系几好食既,但系都系,62蚊贵左啲。
纽西兰特级鲜肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉
西京白味噌烧比目鱼柳配炒野菜、洋葱炒薯